1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Asumiskulut

Berliini haluaa jäädyttää vuokrat viideksi vuodeksi – "Köyhän, mutta seksikkään" kaupungin asumiskulut ovat kaksinkertaistuneet vuosikymmenessä

Vuokria saisi nostaa remonttien vuoksi, mutta jos vuokraa nostaa yli 50 senttiä neliöltä, täytyy viranomaisilta hakea lupa.

Asumiskulut
Aktivistit protestoivat liian suurina pitämiään vuokria vastaan marraskuussa 2018.
Aktivistit protestoivat kyltein liian suurina pitämiään vuokria vastaan marraskuussa 2018.Clemens Bilan / EPA

Berliinissä aiotaan kieltää vuokrankorotukset viideksi vuodeksi. Suunnitelmien mukaan nostojäädytys astuu voimaan vuonna 2020.

Syynä jäädytykseen ovat Berliinin asumiskustannukset, jotka ovat nousseet viimeisen vuosikymmenen aikana kaksinkertaisiksi, kertoo uutistoimisto AFP. Vahvat työmarkkinat ovat houkutelleet paljon uusia asukkaita joskus "köyhäksi mutta seksikkääksi" kutsuttuun kaupunkiin.

Berliinin kaupunginhallinto löysi tiistaina sovun linjauksiin, joiden perusteella vuokrien jäädyttämisestä kirjoitetaan varsinainen lakiesitys.

Suunnitelmien mukaan vuokranantaja saa korottaa vuokraa, jos taloon tehdään remontti. Jos korotus kuitenkin on yli 50 senttiä neliöltä, siihen pitää hakea kaupungin viranomaisten lupa.

Berliinin hallinnon mukaan väliaikainen korotusten jäädytys koskee 1,5 miljoonaa asuntoa. Suunnitelman ulkopuolelle kuuluvat sosiaaliset asunnot ja yksityiset kiinteistöt, joita ei ole vuokrattu.

Suunnitelmia seurataan tarkkaan muuallakin

Berliiniä hallinnoivat sosiaalidemokraatit, vihreät ja vasemmistolainen Linke.

AFP:n mukaan Berliinin suunnitelmaa seurataan tarkkaan myös muualla Saksassa, sillä se saattaa heijastaa koko maan asuntopolitiikkaan. SPD on mukana Angela Merkelin hallituskoalitiossa, ja puolue on ajanut vuokrakattoa koko Saksaan.

Vuokranantajia edustava Haus und Grund -järjestö ei ole jäänyt toimettomaksi, vaan yllytti etukäteen jäseniään nostamaan vuokria maanantai-iltaan mennessä. Haus und Grundin puheenjohtaja Carsten Brückner sanoi Inforadiolle, että suunnitelma ei erottele suuria vuokranantajia ja pieniä yksityisiä kiinteistönomistajia.

Monet Berliinin asunnot ovat hinnaltaan pienituloisten vuokralaisten ulottumattomissa, vaikka Berliinin vuokrataso on vielä alempi kuin monissa muissa pääkaupungeissa ympäri maailman. Keskimäärin vuokra on jo yli 10 euroa neliöltä kuukaudessa.

Berliinin asukkaat ovat yrittäneet vaatia, että yli 3 000 asuntoa omistavien vuokranantajien kiinteistöt takavarikoitaisiin. Hankkeesta kansanäänestystä vaativaan vetoomukseen on saatu jo 77 000 allekirjoitusta. Kansanäänestykseen vaaditaan 20 000 tukijaa.

Lue lisää:

Valokuvataiteilija Susanna Kirschnickin vuokra nousi 300 prosenttia – Berliini keskiluokkaistuu vauhdilla, ja se "tylsistyttää kaupungin"

Berliini pitäköön byrokratiansa ja liikenneraivon – puistoista ja kulttuuritarjonnasta voisi sen sijaan ottaa mallia

Lähteet: AFP

Lue seuraavaksi