1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tasa-arvo

Näin Hollannissa: Eindhovenin yliopisto palkkaa 1,5 vuoden ajan virkoihin vain naisia – Aalto-yliopistossakin tunnistetaan tarve lisätä tasa-arvoa

Suomen suurin teknillisen alan yliopistokouluttaja pyrkii löytämään lisää naishakijoita, mutta valinnassa naisia ei suosita.

tasa-arvo
Eindhovenin teknillisen yliopiston tiedote Curie Fellowship -ohjelmasta.
Eindhovenin teknillisen yliopiston tiedote Curie Fellowship -ohjelmasta.Eindhoven University of Technology, Petteri Sopanen / Yle

Hollantilainen Eindhovenin teknillinen yliopisto on päättänyt palkata seuraavien 1,5 vuoden ajan vakituisiin virkoihin vain naisia.

Tavoitteena on lisätä sukupuolten tasa-arvoa yliopiston henkilöstön suhteen.

Yliopiston rehtori Frank Baaijens kertoo yliopiston tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun), että he ovat pyrkineet lisäämään naisten määrää vuosien ajan, mutta edistys on ollut hidasta.

Hän huomauttaa, että monipuolinen työyhteisö toimii paremmin kuin sellainen, jossa on edustettuina vain yhden ryhmän edustajia. Syntyy parempia strategioita ja luovempia ideoita ja innovaatioita tulee nopeammin, Baaijens perustelee.

Mies voidaan palkata vakituiseen virkaan, jos sopivaa naista ei puolen vuoden sisällä löydy.

Ohjelma jatkuu myöhemminkin

Ohjelma naistyöntekijöiden määrän lisäämiseksi jatkuu viisi vuotta. 1,5 vuoden ajan kaikkiin virkoihin pyritään valitsemaan nainen. Sen jälkeen arvioidaan, minkä verran viroista varataan seuraavina vuosina pelkästään naisille.

Yliopisto arvioi, että viiden vuoden aikana avoimeksi tulee noin 150 virkaa.

Tavoitteena on, että uusista apulaisprofessoreista ainakin puolet on naisia. Uusista professoreista ja yliassistenteista naisia tulisi olla vähintään 35 prosenttia.

Yliopistoon palkattaville naisille annetaan ylimääräinen 100 000 euron tutkimusapuraha.

Yliopisto kertoo varmistaneensa, että ohjelma on sopusoinnussa EU-säännösten kanssa. Ne sallivat aliedustetuille ryhmille kohdennetun rekrytoinnin, yliopisto sanoo.

Ohjelma kantaa Nobel-palkitun (siirryt toiseen palveluun) kemistin Irène Curien (1897–1935) nimeä. Marie Curien tytär ajoi aktiivisesti naisten oikeuksia koulutuksessa ja tutkimuksessa.

Aalto-yliopistokin etsii keinoja

– Tarve lisätä sukupuolten välistä tasa-arvoa erityisesti teknillisillä aloilla tunnistetaan myös Aalto-yliopistossa, kertoo henkilöstöjohtaja Riitta Silvennoinen Ylelle sähköpostitse.

Suomen suurin teknillisen alan yliopistokouluttaja pyrkii parantamaan tasa-arvoa sekä lyhyellä tähtäimellä henkilöstön rekrytointiprosessissa että pitkällä aikavälillä sitä kautta, että tyttöjä kannustetaan (siirryt toiseen palveluun) opiskelemaan teknistä alaa.

Yliopisto on muun muassa pyrkinyt löytämään avoimiin virkoihin naishakijoita ns. suorahaun keinoin eli etsimällä ehdokkaita sen lisäksi, että työpaikasta ilmoitetaan julkisesti.

– Valintakriteerit ovat kuitenkin samat kaikille hakijoille, Silvennoinen sanoo.

Aalto-yliopisto pyrkii lisäämään tasa-arvoa myös siten, että työntekijöiden valintaan osallistuvat ihmiset tehdään tietoisiksi tiedostamattomista ennakko-oletuksistaan. Naistutkijoita puolestaan kannustetaan pysymään alalla muun muassa mentoroinnin avulla.

Silvennoisen mukaan virkoihin valittujen naisten määrä on kääntynyt viime vuosina selvään kasvuun.

Korjaus 20.6.2019 kello 14.46: Aalto-yliopisto etsii virkoihin naishakijoita ns. suorahaun keinoin sen lisäksi, että työpaikasta ilmoitetaan julkisesti. Aiemmin artikkelissa sanottiin, että tätä tehtäisiin ilman julkista ilmoitusta.

Lue seuraavaksi