Hyppää sisältöön

Uusnatsien nettilehti The Daily Stormer joutuu maksamaan muslimikoomikolle miljoonakorvaukset valheellisista väitteistä

Tuomari totesi, että lehti ja sen päätoimittaja julkaisivat valeuutisen ilkeyttään ja tietoisesti.

Koomikko Dean Obeidallah. Kuva: AOP

Yhdysvalloissa liittovaltion tuomari on määrännyt uusnatsi-ideologiaa kannattavan nettisivuston The Daily Stormerin maksamaan jättikorvaukset muslimikoomikko Dean Obeidallahille, josta sivusto levitti valheellisia ja loukkaavia väitteitä.

Sivusto ja sen päätoimittaja Andrew Anglin joutuvat maksamaan Obeidallahille yhteensä 4,1 miljoonaa dollaria eli noin 3,7 miljoonaa euroa, kertovat muun muassa The New York Times (siirryt toiseen palveluun) ja Forbes -lehdet (siirryt toiseen palveluun).

The Daily Stormer oli valheellisesti väittänyt, että Obeidallah olisi Britanniassa vuonna 2017 konserttiin tehdyn terrori-iskun takana.

Tuomarin mukaan The Daily Stormer ja Anglin esittivät väitteet ilkeydestä, tietäen, että ne olivat valheita ja totuudesta piittaamatta, The New York Times kertoo.

Obeidallah sanoo lehdelle uskovansa, että valheet julkaistiin vastauksena hänen The Daily Beastiin kirjoittamaansa kolumniin (siirryt toiseen palveluun). Kolumnissa hän kirjoittaa useista surmista, joita ovat tehneet rasistisia iskulauseita viljelleet tai valkoisten ylivallan kannattajiksi tunnustautuneet valkoiset miehet.

– Trump kieltäytyy kutsumasta näitä tekoja siksi, mitä ne ovat: valkoisen ylivallan kannattajien terrorismiksi, Obeidallah sanoi vuonna 2017 julkaistussa kolumnissa.

Seuraavana päivänä The Daily Stormer julkaisi valheensa Obeidallahista sekä hänen nimiinsä pantuja tekaistuja tviittejä.

The Daily Stormerin lukijat alkoivat tämän jälkeen uhkailla Obeidallahia sosiaalisessa mediassa ja jutun kommenttiosiossa.

Korvausrahat rasismin torjuntaan

Anglinin olinpaikka ei ole tiedossa ja hänen on arveltu saattavan olla ulkomailla. Obeidallah aikoo kuitenkin vaatia, että hänelle maksetaan korvauksia Anglinin Yhdysvalloissa olevasta omaisuudesta.

– Rahan menettäminen on voimakkaampi viesti kuin pelkkä tuomio paperilla, Obeidallah perustelee.

Rahat hän aikoo luovuttaa järjestöille, jotka taistelevat valkoisen ylivallan ideologiaa vastaan.

Hän toteaa, että näitä järjestöjä pyörittävät juuri ne tahot, joita uusnatsit vihaavat, kuten muslimit, mustat, juutalaiset ja seksuaalivähemmistöjen edustajat.

– Pidän tavasta, jolla tämä julkaisu on kuvittanut uutisen oikeusjutustani: ihminen heittää hakaristin roskakoriin, Obeidallah kommentoi Twitterissä Leagel Reader -sivuston uutista. (siirryt toiseen palveluun)

Anglinin vuonna 2013 perustamaa The Daily Stormeria vastaan on nostettu myös muita oikeusjuttuja vihakampanjoiden takia. Viime vuonna oikeusjutun nosti (siirryt toiseen palveluun)musta opiskelijajohtaja ja toissa vuonna (siirryt toiseen palveluun) juutalainen kiinteistönvälittäjä.

Lue myös:

.
.