1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sanonnat

Moni jakaa somessa tunnelmat "talviturkin heittämisestä" – mutta mistä tuttu sanonta on peräisin?

Jaa Instagramissa tai Twitterissä kuva kesän ensimmäisestä uinnistasi tunnuksella #yletalviturkki. Voit lähettää kuvasi myös sähköpostitse. Julkaisemme parhaat otokset juhannuksenvieton alkajaisiksi.

sanonnat
Poika hyppäsi veteen selällään vain jalkapohjat näkyvät pärskeiden seasta.
Sanonta talviturkin heittämisestä on elänyt suomalaisten puheessa jo pitkään. Jääkontin kantamisen merkitys on sen sijaan harvemmille tuttu.EPA

Talviturkin heittäminen on tapaus, jonka tunnelman moni haluaa jakaa tutuilleen sosiaalisessa mediassa. Rohkeimpien päivitykset uintikauden ensimmäisestä pulahduksesta ovat jo varhaiselta keväältä, mutta moni uskaltautuu uimaan vasta juhannuksen tienoilla.

Sanonta talviturkin heittämisestä on elänyt kansankielessä pitkään. Sen voisi kuvitella pohjautuvan eläimen turkin vaihtamiseen, mutta alkuperä liittyy vaatteisiin.

– Talviturkki-sanaa on käytetty myös ihmisten talvivaatetuksesta. Tässä tapauksessa se viittaa ihmisten talvivaatteisiin, suomen kielen emeritaprofessori Kaisa Häkkinen Turun yliopistosta sanoo.

Laajaan käyttöön sanonta talviturkin heittämisestä levisi vuonna 1920 julkaistusta, varsinkin partiolaisille suunnatusta Eemil Koskisen Uintioppaasta. Monet sanomalehdet siteerasivat ohjeita. Kajaanin uutiset -lehti lainasi ohjeita kesäkuussa 1921:

Heti kun kevätvedet alkavat olla tarpeeksi lämpimiä ja kevätauringon säteet herttaisen hiveleviä, silloin on heitettävä "talviturkit” yltä.

Ellet uskalla hypätä, kahlaa tyynesti veteen, kunnes se ulottuu vyötäisiin. Pysähdy ja painaudu veteen, "kasta" itsesi täydelleen.

Talviturkin heittäminen on täysin suomalainen ilmaus. Muista kielistä vastaavaa sanontaa ei emeritaprofessori Kaisa Häkkisen mukaan löydy.

Kannatko vielä jääkonttia?

Osa puhuu vieläkin talviturkin heittämisen sijaan talviturkin kastamisesta. Se onkin Kaisa Häkkisen mukaan sanonnan vanhempi muoto. Hän arvelee, että talviturkin kastamisesta on alettu leikkimielisesti puhua muiden keväisten kastamisten vuoksi. Monenlainen kastaminen on perinteisesti kuulunut tärkeänä osana kevättoimiin.

– Kun esimerkiksi väki tuli ensimmäisenä työpäivänä pellolta, emäntä kasteli heidät kaatamalla vettä päälle, Häkkinen sanoo.

Kauden ensimmäinen uinti on aiemmin ollut merkkitapahtuma myös puhtauden kannalta, peseytymismahdollisuudet kun olivat muuten hyvin rajalliset.

Jos haluaa käyttää kauden ensimmäisestä uinnista persoonallisempaa ilmaisua, voi puhua jääkontin heittämisestä. Kotimaisten kielten keskuksen julkaiseman Suomen murteiden sanakirjan (siirryt toiseen palveluun) mukaan ihminen, joka ei ole vielä uskaltanut aloittaa uintikautta, kantaa jääkonttia.

Lähetä meille kuva talviturkkisi heittämisestä

Lähetä meille kuva oman talviturkkisi heittämisestä! Voit lähettää kuvasi osoitteeseen yle.kulttuuri@yle.fi (siirryt toiseen palveluun) tai julkaista otoksen suoraan Twitterissä tai Instagramissa hashtagilla #yletalviturkki. Me julkaisemme parhaat kuvat juhannuksen kynnyksellä.

Jos kuvassa näkyy itsesi lisäksi muita ihmisiä, kysy heiltä kaikilta lupa kuvan julkaisuun. Lähetä vain itse ottamiasi kuvia. Tarkemmat Ylen kuvajoukkoistusten pelisäännöt löydät täältä.

Lue seuraavaksi