Hyppää sisältöön

Juhannus ei juurikaan eroa turvakotien arjesta – "Ruuhkahuippuja ei voi ennustaa"

Turvakotiin hakeudutaan lähisuhdeväkivallan tai sen uhan perusteella.

Nainen ja lapsi turvakodissa vuoden 2013 arkistokuvassa. Kuva: Derrick Frilund / Yle

Keskikesän juhliminen ei juurikaan vaikuta turvakotien toimintaan Itä-Suomessa.

Joensuun turvakodin palveluesimiehen Tiina Nevalaisen mukaan juhannuksen alla turvakodissa ei tarvinnut tehdä isompia arjesta poikkeavia valmisteluja.

– Facebook-sivuilla tiedotettiin, että ollaan auki vuoden jokaisena päivänä ja kellon ympäri, myös juhannuksena. Asiakasvirta on suhteellisen tasainen ympäri vuoden, eikä ruuhkahuippuja voi ennustaa juhlapyhien aikaan, Nevalainen kertoo.

Kuopion turvakodissa juhannuksesta pyritään tekemään mahdollisimman kotoisa.

– Turvakotiin hankitaan perinteisiä juhannusherkkuja ja grillattavaa. Asiakkaat voivat nauttia pyhästä sillä tavalla kuin se niissä olosuhteissa on mahdollista, Kuopion turvakodin vastaava sosiaalityöntekijä Ulla Nuutinen kertoo.

Perhepaikkoja vain muutamia vapaana

Joensuun turvakodilla on yhteensä seitsemän perhepaikkaa, joista juhannusta edeltävänä keskiviikkona oli vapaana muutama. Nevalaisen mukaan tilanne voi muuttua päivittäin sen mukaan, minkä verran asiakkaita lähtee ja tulee tilalle.

– Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että turvakodissa voi olla yhtä aikaa seitsemän yksin tulevaa aikuista tai seitsemän aikuista joista osalla tai kaikilla on lapsia mukana.

Myös Kuopiossa turvakoti on lähes koko ajan täynnä. Nuutisen mukaan perhepaikkojen määrä on riittämätön.

– Meillä on kovasti toiveissa, että hallitus myöntää lisärahoitusta tuleville vuosille turvakotityöhön. Meillä on viisi perhepaikkaa ja parhaimmillaan asiakkaita on lähes 20. Juhannusta vastenkin näyttää siltä, että turvakoti on lähes täynnä, Nuutinen toteaa.

Jos turvakoti on täynnä, asiakkaita ohjataan muihin Suomen turvakoteihin.

– Asiakas voi itse valita, mihin turvakotiin menee. Mikäli Kuopion turvakodissa on täyttä, niin siltä suunnalta asiakkat hakeutuvat useasti Joensuuhun, Tiina Nevalainen mainitsee.

Lisääntynyt tietoisuus kasvattaa asiakasmääriä

Turvakotiin hakeudutaan aina lähisuhdeväkivallan tai sen uhan perusteella. Väkivallan tekijä on suurimmilta osin joko väkivallan kohteen nykyinen tai entinen puoliso.

– Henkistä väkivaltaa koetaan usein jonkun lähimmäisen taholta. Henkisen väkivallan lisäksi voi olla myös pahoinpitelyä tai seksuaalista väkivaltaa, Nevalainen toteaa.

Turvakotien asiakasmäärät ovat kasvaneet Suomessa vuodesta 2015 alkaen. Maltillinen kasvu on näkynyt myös Joensuussa ja Kuopiossa. Nevalainen uskoo, että lisääntynyt tietoisuus turvakodeista ja helppo tavoitettavuus ovat kasvattaneet asiakasmääriä.

– Vuonna 2017 asiakkaita oli 162 ja viime vuonna 174. Uskon, että tänä vuonna liikutaan samoissa määrissä, Nevalainen sanoo.

Turvakoti on ympärivuorokautinen, asiakkaalle maksuton kriisityön yksikkö, johon lähisuhdeväkivaltaa kokeva henkilö tai perhe voi oma-aloitteisesti tai viranomaisen ohjaamana mennä.