1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. vakoilu

Kiinan tiedustelupalvelu värvää vakoilijoita LinkedInissä – myös suomalaisia ulkopolitiikan asiantuntijoita lähestytty

Raportin on laatinut Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola.

LinkedIn on Microsoftin omistama palvelu, johon käyttäjät voivat ladata ansioluettelonsa, harrastuksensa ja kiinnostuksen kohteensa. Kuva: Sergei Konkov / TASS / AOP

Kiinan tiedustelupalvelu pyrkii värväämään vakoilijoita LinkedIn-yhteisöpalvelussa, kertoo Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan raportti (siirryt toiseen palveluun). Raportin mukaan myös useita suomalaisia ulkopolitiikan asiantuntijoita on lähestytty palvelun välityksellä.

Henkilöt joita lähestyttiin, olivat raportin mukaan sellaisia, joilla oli tietämystä Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta. Heidän henkilöllisyyttään ei paljasteta.

Saksan tiedustelupalvelu kertoi jo toissa vuonna, että Kiina oli valetilien välityksellä lähestynyt ainakin 10 000 saksalaispoliitikkoa tai virkamiestä LinkedInissä. Tiedustelupalvelun mukaan kyseessä oli laaja yritys soluttautua saksalaiseen yhteiskuntaan.

– LinkedInissä tapahtuvat värväykset ovat malliesimerkki vaarallisesta haavoittuvuudesta. Se voi johtaa siihen, että immateriaalista ja luottamuksellista tietoa päätyy väärin käsiin ja syntyy vaikutusvaltaisia verkostoja, joissa lojaalisuus on ulkoisten toimijoiden ohjailtavissa, sanotaan raportissa.

Raportissa korostetaan, että sosiaalisessa mediassa voidaan aiheuttaa laajaa haittaa, ja siksi viranomaisten ja yhteiskunnan valmiuksia tulee kohottaa.

Lue myös:

Yhdysvallat syyttää: kiinalaiset yrittävät värvätä vakoojia tekaistuilla LinkedIn-profiileilla

Kiina käytti väärennettyjä LinkedIn-profiileja vakoiluun Saksassa