Hyppää sisältöön

Haukivuorella Kalliolan luomutilalla tutkitaan, miten härkäpavut kaalimaan keskellä vaikuttavat tuholaisiin

Kalliolan tilalla vieraili tiistaina kansainvälinen tutkimusryhmä tutustumassa tilan peltokokeisiin.

Tilan isäntä Antti Vauhkonen luomutilan peltoja kansainväliselle tutkijaryhmälle. Kuva: Elina Vauhkonen

Mikkelin Haukivuorella Kalliolan luomutilalla vieraili tiistaina kansainvälinen tutkijaryhmä.

Kalliolan tilan peltokokeella tutkitaan nyt toista vuotta kaistaviljelykokeilulla, miten esimerkiksi härkäpapua kasvattamalla saadaan hyödyllisiä hyönteisiä viljelyksille vähentämään tuholaisia.

– Keräkaalilohkoilla on härkäpapukaistoja tietyssä mitassa, ja tutkijat selvittävät millaisia hyönteisiä siellä liikkuu. Sieltä halutaan tietää, onko pellolla tuholaisia ja petoja, jotka syövät tuholaisia, Elina Vauhkonen Kalliolan luomutilalta kertoo.

Härkäpavun kukinnan ja meden toivotaan houkuttelevan viljelyksille petoniveljalkaisia. Hyönteisten määrää selvitetään esimerkiksi laskemalla pyydyksiin jääneiden ötököiden määriä.

Tilakoe tehtiin viime kesänä Kalliolan tilalla ensimmäistä kertaa.

– Kaali oli ehkä hiukan puhtaampaa, mutta on hankala sanoa, onko sillä lopputulokseen merkittävä vaikutus. Nyt käynnissä on toinen vuosi, joten tutkijat saavat paremman näkemyksen, Antti Vauhkonen sanoo.

Kaalia ja muita kasviksia viljelevien Elina ja Antti Vauhkosen luomutilalla vieraili Luonnonvarakeskuksen ja Itä-Suomen yliopiston tutkijoiden lisäksi tutkijoita kuudesta eri Euroopan maasta sekä rahoittajan edustaja Romaniasta. Yhteiseurooppalaisessa hankkeessa tutkitaan kaistasekaviljelyn mahdollisuuksia ravinteiden tehokkaassa hyödyntämisessä ja maanpäällisen sekä maanalaisen biodiversiteetin lisäämistä.

Antti ja Elina Vauhkonen ovat viljelleet Kalliolan tilaa Mikkelin Haukivuorella vuodesta 2014. Tilalla viljellään keräkaalia, lehtikaalia ja sipulia.