1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. elintarviketeollisuus

Fazer hakee kasvua kauratuotteista – ostaa perhemeijeri Kaslinkin

Kouvolalainen Kaslink valmistaa esimerkiksi kaurajuomia ja välipaloja.

Kuva: Juha Korhonen/Yle

Kasvispohjaisiin elintarvikkeisiin erikoistunut kymenlaaksolainen perheyritys Kaslink on siirtymässä Fazer-konsernin omistukseen. Kaslink valmistaa esimerkiksi kaurajuomia, ruuanvalmistustuotteita ja välipaloja.

Fazer kertoo tiedotteessaan, että yhtiö haluaa keskittyä kuluttajatuotteisiin ja kaupan myötä se voi uudistua moderniksi ja vastuulliseksi ruokayhtiöksi. Kauppa vaatii vielä kilpailuviranomaisen hyväksynnän. Kauppasummaa osapuolet eivät kommentoi.

Kasvua kaurasta

Fazerin mukaan se näkee kaurassa merkittäviä kasvumahdollisuuksia ja viimeisten vuosien aikana yhtiö on investoinut 30 miljoonaa euroa myllytoimintaan Suomessa ja Ruotsissa. Yhtiö rakentaa myös parhaillaan uutta ksylitolitehdasta Lahteen.

– Kaslink on innovatiivinen toimija, jolla on vahva kaupallinen näkemys, moderni tuotantolaitos ja teknologiseen tietotaitoon perustuva osaaminen, sanoo Fazerin konsernijohtaja Christoph Vitzthum.

– Näimme parhaana ratkaisuna jatkaa eteenpäin merkittävästi suuremman kumppanin kanssa. Meille on tärkeää, että omistus pysyy sinivalkoisena, toteaa Kaslinkin perustaja Raino Kukkonen Fazerin tiedotteessa.

Kaslinkilla oltiin jo pitkään pohdittu yhtiön tulevaa suuntaa.

– Meillä on kovat kasvutavoitteet ja pohdimme, miten voisimme kansainvälistää kaurabisneksemme. Fazerilla oli samanlaiset arvot kuin meilläkin ja kyseessä on myös perheyritys. Suomalainen kauraosaaminen yhdistyy tässä älyttömän hyvin, sanoo Kaslinkin luova johtaja Juha-Petteri Kukkonen.

Kukkosen mukaan kasvipohjaiset tuotteet ovat pääosassa jatkossakin, mutta yhtiö panostaa myös meijerituotteisiin ja kastikkeisiin.

Pääluottamusmies: Saamme leveämmät hartiat

Vuonna 2001 perustelulla Kaslinkilla on 170 työntekijää. Kouvolan Korialla toimivan yhtiön liikevaihto viime vuonna oli 65 miljoonaa euroa.

Kaslinkin pääluottamusmies Marko Kaarlenpoika pitää yrityskauppaa hyvänä asiana työntekijöiden kannalta.

– Saamme leveämmät hartiat ja uusi omistaja on luvannut investoida ja kehittää Korian tehdasta jatkossakin. Työntekijöiden asemaan ei pitäisi tulla muutoksia, sanoo Kaarlenpoika.