Lihan alkuperämaa ilmoitetaan kuluttajalle vaihtelevasti Lapin ravintoloissa

Lihan alkuperämaa on ilmoitettava kuluttajalle, jos tarjoilupaikka käyttää tuoretta, jäädytettyä tai jäähdytettyä lihaa raaka-aineena.

Lapin maakunta
Kastiketta ja spagettia lautasella
Kuvituskuva.Timo Vepsäläinen / Yle

Lihan alkuperämaata kuluttajille osoittavia merkintöjä näkyy vielä vaihtelevasti eteläisen Lapin ravintoloissa ja muissa tarjoilupaikoissa.

Varsinkin Meri-Lapissa terveystarkastajat ovat joutuneet neuvomaan yrityksiä vappuna voimaan tulleen asetuksen toteuttamisessa. Rovaniemellä ja lähikunnissa lihojen maatiedot ovat tarjoilupaikossa jo asiakkaille hyvin esillä.

Pohjois- ja Tunturi-Lapissa ravintolatarkastuksia on tehty toukokuussa vain vähän. Lapin pohjoisosassa uuden asetuksen vaikutusta käytäntöihin ei osata siis täysin vielä arvioida.

Lihan alkuperämaa on ilmoitettava kuluttajalle, jos tarjoilupaikka käyttää tuoretta, jäädytettyä tai jäähdytettyä lihaa raaka-aineena. Esimerkiksi poronlihan alkuperämaata ei kuitenkaan tarvitse ilmoittaa.