Matti Nykäsen muistomerkin suunnittelu etenee – luonnos pyydetään kuudelta tunnetulta taiteilijalta

Ehdotuksista järjestetään yleisöäänestys ennen lopullista päätöstä.

Matti Nykänen
Matti, Ensio j Anna Nykäsen uusi hautakivi Jyväskylän Vanhalla hautausmaalla.
Keskustelu Matti Nykäsen muistomerkistä käynnistyi pian sen jälkeen kun tieto hänen kuolemastaan tuli.Arvo Vuorela / Yle

Helmikuussa edesmenneen Matti Nykäsen muistomerkistä pyydetään luonnos kuudelta kuvataiteilijalta.

Valitut taiteilijat ovat Jussi Heikkilä, Kaarina Kaikkonen, Pekka Kauhanen, Stefan Lindfors, Kimmo Schroderus ja Maaria Wirkkala.

– Valitut taiteilijat ovat erittäin tunnettuja ja merkittäviä. Joukko on kattava eikä suuntaa vain yhteen taiteenlajiin. Meille on tullut palautetta, että teos voisi olla myös jollakin tavalla osallistava. Jännittyneenä jäämme odottamaan, millaisia ehdotuksia tulee, kertoo Jyväskylän kaupungin viestintäjohtaja Helinä Mäenpää.

Jyväskylään tulevalla teoksella on kaksi todennäköistä sijoituspaikkaa, joko Hippos tai Laajavuori. Perustelluista syistä sijoituspaikka voi olla myös joku muu.

Lopullinen päätös sijoituspaikasta tehdään valitun taiteilijan kanssa.

Muistomerkin tulee ilmentää ja kunnioittaa Nykäsen uraa ja saavutuksia urheilijana.

Taiteilijat toteuttavat luonnoksensa nimimerkeillä 18.9. mennessä.

Hyväksytyistä luonnoksista järjestettävä yleisöäänestys käynnistyy Valon kaupunki -tapahtuman yhteydessä syyskuun 26. päivänä. Samaan aikaan julkistetaan myös Matti Nykäsen mäen pysyvä valaistus.

Yleisöäänestyksen jälkeen asiantuntijoista koostuva työryhmä tekee ehdotuksensa lopullista päätöksentekoa varten.

Päätöksen valittavasta muistomerkistä, taiteilijasta sekä teoksen sijaintipaikasta tekee Jyväskylän kaupunginvaltuusto vuoden 2020 alussa.

Hankkeen arvioitu kustannus on noin 100 000 euroa ja kaupunki on hakenut siihen Opetus- ja kulttuuriministeriön avustusta.

Lisätty Helinä Mäenpään kommentti 14:59