Kainuun Järvipelastajilla on pulaa päivystäjistä: "Vaatimustaso on 24/7"

Juhannusaaton päivystys onnistuu vielä, mutta sen jälkeen päivystäjiä ei ole toviin riittävästi.

meripelastus
Meripelastusseuran Kainari pelastusalus satamassa
Kainuun Järvipelastajat ry:llä on kaksi venettä, joista suurempi, Kainari, on koko ajan vesillä. Arkistokuva.Tiia Korhonen / Yle

Kainuun Järvipelastajat ry:llä on pulaa päivystäjistä. Tällä hetkellä päivystäjiä riittää vielä perjantai-iltaan eli juhannusaattoon saakka, mutta sen jälkeen edessä on viikon tauko.

Vapaaehtoisvoimin toimiva yhdistys pelastaa ja avustaa hätään joutuneita ihmisiä Oulujärvellä ja Nuasjärvellä.

– Meillä on tänä kesänä henkilöstövajausta. Jäsenistössä on ollut ikäpoistumaa ja paikkakunnalta muuttoa emmekä ole saaneet rekrytoitua uutta porukkaa tilalle siihen tahtiin kuin olisimme toivoneet, Kainuun Järvipelastajat ry:n puheenjohtaja Jukka Hoskio kertoo.

Hoskion mukaan ihmisillä on tänä päivänä paljon vaihtoehtoja viettää vapaa-aikaansa, joten sitoutuminen päivystystä ja lyhyellä varoajalla liikkeelle lähtöä vaativaan toimintaan voi olla vaikeaa.

– Vaatimustaso on 24/7. Samat henkilöt eivät ole koko kesää ringissä, koska se olisi pienellä porukalla melko raskasta. Uudet jäsenet taas eivät pääse heti päivystysrinkiin, vaan ensimmäinen kesä menee koulutuksissa, Hoskio sanoo.

Jos ennusteet pitävät paikkansa, juhannuksen tienoille on odotettavissa lämmintä säätä. Se näkyy heti vesillä.

– Se on yllättävää, että vielä näinä päivinä polttoaineen loppuminen ja huoltamaton moottori ovat avunpyynnön syitä. Veneilijän on syytä muistaa myös henkilökohtaiset pelastusvälineet ja tietysti se, että veneessä on selvä kippari ihan samalla tavalla kuin auton ratissa maalla, Hoskio toteaa.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!