YK:n asiantuntija: "Luotettavia todisteita" Saudi-Arabian kruununprinssin yhteydestä toimittaja Khashoggin murhaan

Asiantuntijan mukaan Saudi-Arabian kruununprinssille tulisi asettaa henkilökohtaisia pakotteita.

Jamal Khashoggi
Kruununprinssi Mohamed bin Salman
Kruununprinssi Mohamed bin SalmanHow Hwee Young / EPA

YK:n henkirikoksiin erikoistunut raportoija Agnes Callamard on luovuttanut saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin murhaa koskevan raporttinsa.

Callamard toteaa, että "luotettavat todisteet" viittaavat siihen, että Saudi-Arabian kruununprinssi Mohamed bin Salman on sotkeutunut murhaan.

Callamard suosittelee, että YK:n pääsihteeri Antonio Guterres määrää asiasta kansainvälisen rikostutkinnan.

Callardin mielestä bin Salmanille olisi myös asetettava hänen henkilökohtaiseen omaisuuteensa kohdistuvia pakotteita, jotka poistettaisiin vasta jos hän voi todistaa olevansa syytön Khashoggin murhaan.

Jamal Khashoggi kuvattuna joulukuussa 2014.
Jamal Khashoggi kuvattuna joulukuussa 2014.Mohammed Al-Shaikh / AFP

Saudi-Arabia sanoo YK:n raportin sisältävän perättömiä väitteitä ja ristiriitaisuuksia. Saudi-Arabian mukaan vain sillä on oikeus käsitellä Khashoggin tapausta.

Saudi-Arabian hallituksen antaman lausunnon mukaan tapauksen tutkinta on kesken, ja tutkinnassa on tehty useita pidätyksiä.

Toimittaja Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian Istanbulin konsulaatissa viime vuoden lokakuussa. Hänen ruumiinsa pilkottiin, eikä sitä ole sittemmin löydetty.

Khashoggi oli kiivas Saudi-Arabian kuningashuoneen arvostelija ja murhaepäilyt ovatkin kohdistuneet Saudi-Arabian johtoon.

– Khashoggi joutui harkitun, suunnitellun murhan, laittoman teloituksen uhriksi, josta Saudi-Arabian valtio on vastuussa kansainvälisen lain nojalla, kirjoittaa Callamard raportissaan.

– Johtopäätöstä syyllisyydestä ei ole tehty. Ainoa johtopäätös on, että lisätutkimusten tarpeellisuudelle on riittävästi näyttöä, Callamard täsmentää.

Lue lisää:

Sauditoimittaja Khashoggi oli monikasvoinen – eliittisuvun poika kulki maailmalla Afganistanista Yhdysvaltoihin mutta maksoi lopulta hengellään kuningashuoneen arvostelusta Saudisyyttäjä vaatii viidelle kuolemantuomiota Khashoggin murhasta

Lähteet: AP, Reuters