1970-luvulta haiseva näyttely sai kyytiä – Lappeenrannan Ratsuväkimuseo avautui pitkän remontin jälkeen

Museon näyttely on kokenut täydellisen muodonmuutoksen. Lisäksi itse rakennus kertoo omasta historiastaan.

kulttuuri
Rakuunapuku
Ratsuväkimuseon uudistetussa näyttelyssä kerrotaan univormujen lisäksi niiden kantajista.Mikko Savolainen / Yle

Ratsuväkimuseon ulko-ovelle johtaa keskiviikkona alkuiltapäivästä jono.

Lappeenrannan Linnoituksessa sijaitseva museo avautui pitkän tauon jälkeen ja jonosta päätellen avautumista on kaupungissa odotettu.

Paljon ihmisiä ratsuväkimuseon avajaisissa.
Ratsuväkimuseossa oli ruuhkaa avajaispäivänä.Mikko Savolainen / Yle

Ratsuväkimuseo oli remontissa runsaat kaksi vuotta. Pienen kosteusvaurion korjaus venähti lopulta peruskorjaukseksi, koska rakennuksesta löytyi laajempia vaurioita.

Peruskorjauksen aikana myös museon näyttely modernisoitiin.

– Oli tarkoitus uudistaa vähän 1970-luvulle haiseva näyttely, kuvailee näyttelystä vastaava projektitutkija Jani Loijas tehtävänantoa.

Ratsuväkimuseo avattiin vuonna 1973. Museo kertoo sananmukaisesti ratsuväen historiasta.

Loijaksen mukaan suurin muutos entiseen on se, että nyt kaikkiin esillä oleviin esineisiin liittyy tarina. Hän ottaa esimerkiksi vanhan univormun.

– Se on ollut ollut tietyn henkilön käytössä tiettynä aikana. Näyttelyssä kerrotaan myös tästä henkilöstä jotain. Tuodaan asioita lähemmäksi. Se on ollut itselle tärkein lähtökohta, Loijas kertoo.

Ratsuväkimuseossa virkapukuja
Univormuja Ratsuväkimuseon näyttelyssä.Mikko Savolainen / Yle

Näyttelyyn on tuotu myös Ratsuväkimuseon kokoelmista löytyneitä esineitä, joita ei Loijaksen tietojen mukaan ole koskaan nähty museossa.

– Olemme saaneet myös mukavasti ratsuväkeen liittyvää lainaesineistöä Turun ja Kansallismuseon suunnalta. Puhutaan 1500- ja 1600-lukujen esineistä.

Loijaksen mukaan näyttelyn tavoite on olla katsojalleen elämyksellinen. Sitä tavoitellaan esimerkiksi audiovisuaalisuudella.

Museoon on saatu esimerksi klippejä ratsuväen toiminnasta toisen maailmansodan aikana.

– Vanhimmat filmimateriaalit ovat myös hyvin mielenkiintoisia. Ne ovat sisällissodan loppupuolelta. Saksalaisten joukkojen kuvaamassa materiaalissa on uudelleen perustettu itsenäisen Suomen ratsuväki on hyvin esillä, Loijas intoilee.

Ratsuväkimuseossa esillä aseita
Ratsuväen käyttämiä aseita eri aikakausilta.Mikko Savolainen / Yle

Värisävyjen säilyminen yllätti tutkijan

Ratsuväkimuseo toimii Lappeenrannan kaupungin vanhimmassa rakennuksessa. Se rakennettiin vuonna 1772 venäläisen varuskunnan vartiotuvaksi. Talossa oli vuosien saatossa erilaista toimintaa ennen Ratsuväkimuseon perustamista.

Remontin aikana rakennus kaivettiin niin sanotusti luilleen, mikä oli Lappeenrannan museoiden rakennustutkijan Sini Saarilahden mukaan herkullista.

– Levytettyjen seinäpintojen ja lattioiden alta paljastui löytöjä, mitä ei osattu odottaa, Saarilahti sanoo.

Esimerkiksi seinien alta löytyivät kaikki värikerrokset 1700-luvun lopulta alkaen.

– Suurin yllätys oli, että värisävyt olivat säilyneet niin hyvin. Pystyimme näkemään, miltä tämä on näyttänyt eri aikoina.

Alapohjan täytemaasta puolestaan löytyi luita, mikä on Saarilahden mukaan Linnoituksessa tyypillistä.

Rakennuksen eri aikakausien vaiheita on Saarilahden mukaan jätetty nähtäville itse rakennukseen. Näyttelyssä on myös rakennuksesta kertovia selvityksiä, joita voi selailla.

Rakuunamiekka
Ratsuväen käyttämä miekka.Mikko Savolainen / Yle

Saarilahti kuvailee rakennuksen remonttia mielenkiintoiseksi, antoisaksi ja raskaaksi.

– Tämä on vaatinut hirveän määrän selvityksiä, pureutumista ja paneutumista. Joinakin päivinä olen käynyt museossa monta kertaa, Saarilahti kuvailee.