Sakkoja somettamisesta? Kyllä, internetin vapautta tiukentavalla Venäjällä sekin on mahdollista

Sananvapautta internetissä rajoittavat Venäjällä useat erilaiset lait, sanoo Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

8 minuuttia
Erkka Mikkonen, Moskovan-kirjeenvaihtaja
Venäjällä sosiaalisessa mediassa vitsailua ei aina katsota suopeasti. Vieraana Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

Internetiin ei Venäjällä kannata ladata tai kirjoittaa ihan mitä tahansa.

Jos nettiin nimittäin sattuu postaamaan vääränlaisen vitsin, on pahimpana uhkana vankila. Samoin valtaapitäviä arvostelevat kirjoitukset voivat poikia sakkotuomion (siirryt toiseen palveluun).

Mistä kyse?

– Ehkä kuuluisin on Etelä-Siperiassa Barnaulin kaupungissa reilu vuosi sitten tapahtunut juttu (siirryt toiseen palveluun), jossa poliisi tuli nuoren naisen luokse ja syytti naista vihapuheesta, sanoo Ylen Moskovan-kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen.

– Hän oli jakanut Venäjän Facebookissa eli VK:ssa meemejä, joissa ilkuttiin Venäjän ortodoksiselle kirkolle, Mikkonen selittää.

Internetin ja sosiaalisen median sananvapautta hillitsevät terrorisminvastaiset lait. Ne kieltävät muun muassa vihapuheen eli käytännössä esimerkiksi uskonnon arvostelun.

Siksi vaikkapa ortodoksiuskonnolle naureskelu ei siis Venäjällä ole sosiaalisessa mediassa ihan pikku juttu.

– Tämä Etelä-Siperiassa sattunut tapaus nostatti sen verran kritiikkiä, että terrorisminvastaisia lakeja jouduttiin hieman muuttamaan ja rangaistuksia lieventämään. Mutta se ei tarkoita sitä, että asiat olisivat paremmin, Mikkonen sanoo.

Viranomaisen voivat Mikkosen mukaan vieläkin käyttää lakeja hyvin mielivaltaisesti sen sääntelyyn, millaista sisältöä netissä saa jakaa.

Sananvapautta internetissä rajoittavat Venäjällä useat erilaiset lait.

Tuorein kiristys netin sananvapauteen on äskettäin voimaan tullut laki, jonka mukaan Venäjän valtiota ja sen johtajia ei sovi arvostella selkeästi epäkunnioittavaan sävyyn.

Presidentti Vladimir Putinia ei esimerkiksi saa kutsua "satumaiseksi mulkeroksi" (siirryt toiseen palveluun). Ja jos kutsuu, siitä saa kukkaroon selvän loven tekevät sakot.

Kuka ja mitä?

Erkka Mikkonen on Ylen uusi Moskovan-kirjeenvaihtaja.

Moskovaan pian lähtevä Mikkonen on paluumuuttaja. Pari vuotta Argentiinan Buenos Airesissa asunut Mikkonen on työskennellyt aiemmin pitkään Ylen vakituisena Moskovan avustajana.

Tätä et ehkä tiennyt

Venäjä pyrkii rajoittamaan internetiä koko ajan tiukemmin. Tällä hetkellä tavoitteena on niin kutsuttu "suvereeni internet".

Se tarkoittaa sitä, että venäläinen internet (Runet) saataisiin eristettyä muusta internetistä. Toteutuessaan se vastaisi vahvaa palomuuria, jolla Kiina on eristänyt oman verkkonsa.

Lainsäädännön mukaan (siirryt toiseen palveluun) se voisi tapahtua, mutta onko se teknisesti mahdollista, niin se on sitten ihan toinen juttu, Mikkonen kertoo.

Viranomaisten perustelu internetin eristämiselle on kyberhyökkäyksiltä suojautuminen.

– Mutta aika moni muu on sitä mieltä, että tällä halutaan kontrolloida enemmän ja enemmän sitä, mihin tietolähteisiin venäläiset internetissä pääsevät.

Kuvassa Erkka Mikkonen
Erkka Mikkonen aloitti Ylen Moskovan-kirjeenvaihtajana kesäkuun alussa.Laura Hyyti / Yle

Mitä on tärkeää muistaa?

– Netin käyttäjiä yritetään tietysti pelotella nostamalla esiin yksittäisiä tapauksia eli pelotellen hiljentää muita.

– Sen lisäksi palveluiden tarjoajia ja erilaisia sovelluksia velvoitetaan lain mukaan säilyttämään käyttäjien tietoja Venäjällä olevilla servereillä. Viranomaisten pyynnöstä tietoja pitää luovuttaa turvallisuuspalveluille.

Erkka Mikkosta haastatellaan 8 minuuttia -ohjelmassa. Katso haastattelu klikkaamalla pääkuvaa.

Katso myös edelliset jaksot tästä.

Aiheesta lisää muualla:

Nettivitsi voi viedä Venäjällä vankilaan – Maria, 24, pilaili somessa uskonnolla, ajautui yhdeksän kuukauden oikeus­taistoon ja pakeni maasta (siirryt toiseen palveluun) (Helsingin Sanomat 12.2.2019. Juttu maksumuurin takana.)

The Russian government is planning to isolate the country’s Internet to facilitate censorship and security measures. How is this going to work? (siirryt toiseen palveluun) (Meduza 7.2.2019)

Tinder faces Russian demand to share user data (siirryt toiseen palveluun) (BBC 4.6.2019)

In Russia, Political Criticism Is a 4-Letter Word (and a $470 Fine) (siirryt toiseen palveluun) (NY Times 24.4.2019)

Venäjän Facebookin perustaja Pavel Durov pakeni ulkomaille (siirryt toiseen palveluun) (Suomen Kuvalehti 23.4.2014)