48 maan tutkimus: suomalaisopettajat tyytyväisempiä kuin muut, mutta työrauhan ylläpito huolettaa

Suomessa on runsaasti oppilaiden keskinäistä uhkailua, solvaamista ja henkistä kiusaamista.

opettajat
Yhdeksännen luokan oppilaita englannin kielen opetuksen tunnilla. Edessä opettajana lehtori Katariina Pekuri.
Yhdeksännen luokan oppilaita lehtori Katariina Pekurin englannin kielen tunnilla Riihikallion koulussa, Tuusulassa. Kuvituskuva.Jari Kovalainen / Yle

Opettajat ovat Suomessa tyytyväisempiä ammattiinsa kuin muissa maissa, ilmenee talousjärjestö OECD:n tutkimuksesta (siirryt toiseen palveluun).

Suomalaisopettajat uskovat muita enemmän, että heidän ammattiaan arvostetaan yhteiskunnassa. He valitsisivat opettajan ammatin yhä, jos saisivat päättää ammattinsa uudelleen.

Ongelmana opettajat kokevat työrauhan ylläpidon. Suomessa on oppilaiden keskinäistä uhkailua, solvaamista ja henkistä kiusaamista eniten kaikista tutkimukseen osallistuneista maista Uuden-Seelannin, Maltan, Belgian ja Etelä-Afrikan ohella.

Opettajat haluaisivat pienentää opetusryhmiä, jos siihen olisi varaa.

OECD:n Talis 2018 -tutkimus on suurin kansainvälinen opettajien koulutusta, motivaatiota, työtapoja ja tyytyväisyyttä kartoittava tutkimus. Siihen on osallistunut yli 250 000 opettajaa, 15 000 koulusta, 48 maasta. Aineisto kerättiin keväällä 2018 opettajille ja rehtoreille suunnatuilla verkko- ja paperikyselyillä.

Suomessa tutkimukseen osallistui noin 2 800 yläkoulun opettajaa ja 150 rehtoria.

Jutun keskustelumahdollisus on avoinna klo 22.00 saakka.