Hyppää sisältöön

Puheet ruuan halpuutuksesta kannattaa unohtaa: Suomessa ruoka on kallista – ja nyt se on entistä kalliimpaa muihin EU-maihin verrattuna

Suomalainen maksaa ruoastaan viidenneksen enemmän kuin muut EU-kansalaiset keskimäärin, kertoo eurooppalainen vertailu.

Hedelmät ja vihannekset ovat Suomessa lähes 30 prosenttia kalliimpia kuin EU-maissa keskimäärin. Kuva: Kristiina Lehto / Yle

Rasva on halpaa, kaikesta muusta suomalainen joutuukin sitten maksamaan enemmän kuin EU-kansalaiset keskimäärin. Tänään julkistetussa Eurostatin tilastossa Suomen hinnat ovat nousseet EU:n keskimääräisiin hintoihin verrattuna.

Hintaero on nyt 19 prosenttia – yhden prosenttiyksikön enemmän kuin vuosi sitten.

Suomessa ruoka on nyt 19 prosenttia kalliimpaa kuin EU-maissa keskimäärin.

Vain rasvaa halvalla

Kuten alla oleva kaavio kertoo, terveellisen ruokavalion ylläpito ei ole Suomessa helppoa.

Kasvisten hinta on Suomessa 29 prosenttia kalliimpaa kuin EU:ssa keskimäärin, mutta rasvoja ja öljyjä saa yli kolme prosenttia keskimääräistä halvemmalla.

Tämä onkin se ainoa ruokaryhmä, jossa Suomi on keskiarvoa edullisempi.

EU-maiden joukossa Suomi oli viime vuonna viidenneksi kalleimman ruoan maa. Vuonna 2010 Suomi oli kalleimpien maiden tilastossa sijalla seitsemän.

Väliin mahtuu poikkeuksellisen kalliin ruoan aika – vuonna 2013 Suomi oli kolmanneksi kallein maa. Silloin ruoka oli lähes 24 prosenttia kalliimpaa kuin muualla keskimäärin.

Suomessa on eletty viime vuodet ruoan "halpuutuksen merkeissä". PTT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun)ruoan hinta Suomessa laski selvästi muita EU-maita nopeammin kuusi vuotta sitten. Sen jälkeen hinnat laskivat neljä vuotta.

Viime vuonna hinnat lähtivät taas nousuun. PTT:n mukaan hinnat nousivat runsaan kaksi prosenttia.

Halpamaan ruoka on kallista halpamaan asukkaalle

Lomamatkaaja voi nauttia Etelä- ja Itä-Euroopan alhaisesta hintatasosta. Paikalliselle asukkaalle ruoka ei kuitenkaan ole välttämättä ollenkaan halpaa.

Tätä kuvaa hyvin Palkansaajien tutkimuslaitoksen (siirryt toiseen palveluun) toissa päivänä julkaisema raportti. Suomalaisen kokoaikaisen palkansaajan kuukausiansio oli vuonna 2015 noin 3400 euroa. EU-maiden keskimääräinen ansio on noin 2100 euroa.

Romanialainen saa ruokansa ja juomansa kolmanneksen halvemmalla kuin EU-kansalainen keskimäärin. Tämä ei kuitenkaan lämmitä, kun kokoaikaisen palkansaajan keskimääräinen kuukausipalkka jää alle 400 euroon.

Se on siis yli viisi kertaa vähemmän kuin EU:ssa keskimäärin.

Suomessa taas ruoka maksaa 19 prosenttia enemmän kuin EU:ssa keskimäärin. Palkkataso täällä on kuitenkin lähes 60 prosenttia korkeampi.

.
.