Alttarille astellaan yhä harvemmin – Vielä 30 vuotta sitten kesälauantait täyttyivät vihkiseremonioista

Kuopion tuomiokirkossa juhannushäitä juhlitaan vain harvoin.

avioliittoon vihkiminen
Pappi pitää sormusta kädessään
Riika Raitio / Yle

Vaikka kirkkohäät pitävät edelleen pintansa, avioliittoja solmitaan yhä vähemmän. Tämä näkyy esimerkiksi Kuopion tuomiokirkossa vihkimisten määrässä. Vielä 1990-luvun alussa lähes kaikki lauantaipäivät olivat täynnä vihkimisiä.

– Tänä päivänä vain harva lauantai on täynnä, vaikka vihkiaikoja on pidennetty, yli 30 vuotta sitten tuomiokirkossa työnsä aloittanut tuomiorovasti Ilpo Rannankari kertoo.

Rannankarin mukaan ihmiset haluavat mennä naimisiin pienessä piirissä.

– Jotkut saattavat ajatella, että kirkkohäät ovat isot ja kalliit.

Maistraatissa vihille astellaan sen sijaan yhä enemmän. Itä-Suomen maistraatin Kuopion yksikössä vihkimisiä oli viime vuonna 423, kun vuonna 2017 vastaava määrä oli 395. Myös tämän vuoden alussa pareja vihittiin enemmän kuin viime vuonna vastaavana aikana.

– Jos vertaa tämän vuoden juhannusviikkoa viime vuoteen, niin tänä vuonna vihkimisiä oli enemmän. En osaa sanoa, mistä kasvu johtuu, Itä-Suomen maistraatin henkikirjoittaja Saija Lyytinen kertoo.

Juhannus pyhitetään muulle juhlinnalle

Myös juhannuksena häitä vietetään merkittävästi aiempaa vähemmän. Rannankarin mukaan tuomiokirkossa oli tänä vuonna vain kahdet häät juhannuksen aikaan. Maistraatissa pareja ei vihitty ollenkaan juhannuksena.

– Juhannushäät ovat lähes loppuneet ja juhannus pyhitetään nykyään muuhun juhlimiseen, Ilpo Rannankari kertoo.

Vaikka ihmiset eivät enää suosi vihille menemistä keskikesän juhlan aikaan, on kesä suosituin ajankohta viettää häitä.

– Tuomiokirkossa vihkimisiä on harvakseltaan ympäri vuoden, mutta kyllä ylivoimaisesti suosituin ajankohta on kesälauantai, Rannankari kertoo.