1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Koillisväylän datakaapelin vetäminen Kajaanin kautta askeleen lähempänä

Kajaani olisi hyvä paikka datakaapelin kauttakulkupaikaksi, koska Kajaaniin on jo sijoitettu datakeskuksia.

Kajaani
Datakeskuksen palvelin, taustalla on paljon piuhoja
Datakeskuksen palvelin. Kuvituskuva.Heikki Rönty / Yle

Koillisväylän datakaapelin vetäminen Kajaanin kautta on askeleen lähempänä.

Kajaani olisi hyvä paikka datakaapelin kauttakulkupaikaksi, koska Kajaaniin on jo sijoitettu datakeskuksia, ja myös Euroopan nopein super-tietokone tulee Kajaaniin. Näin kertoo Kainuun liiton aluekehityspäällikkö Paula Karppinen.

– On hyvin todennäköistä, että Koillisväylän datakaapeli saadaan tulevaisuudessa kulkemaan juuri Kajaanin kautta. Pohjoisessa Suomessa Kajaanilla on parhaat näytöt datakeskusten sijoittumispaikaksi myös tietoliikenteen ja erityisosaamisen vuoksi, Karppinen kertoo.

Cinia Oy:n verkkoliiketoiminnan johtaja Taneli Vuorisen mukaan tämän tyylinen tietoverkkoinfrastruktuuri tukee talouden ja elinkeinoelämän kehittymisedellytyksiä Kajaanin lisäksi koko Suomessa.

– Hankkeen valmistelun edetessä tulemme tekemään yksityiskohtaisempia ja tarkempia reittisuunnitelmia. Yleisesti kansainvälisten merikaapelien rantautumispaikkoihin reitittyy useita toisiaan varmentavia ja täydentäviä maanpäällisiä verkkoyhteyksiä.

Vuorinen kuitenkin muistuttaa, että datakaapelin vetäminen ylipäätään Suomen kautta ei ole vielä täysin varmaa.

– Päätös asiasta tehdään vuoden tai kahden sisällä.

Koillisväylän datakaapelilla tarkoitetaan tietoverkon runkoyhteyttä, joka yhdistää Aasian ja Euroopan lyhyintä reittiä eli pohjoisen jäämeren kautta.

Lue myös:

Suomi idän ja lännen valokuidun solmukohdaksi? Tiedon valtatiet ovat uusi rautatie

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi