Hyppää sisältöön

Perussuomalaisten Nuorten 115 000 euron avustus peruutetaan tältä vuodelta – ensimmäinen kerta, kun järjestöltä perutaan tuet nuorisolain rikkomisen takia

Peruttu summa on yhteensä 115 000 euroa. PS-Nuoret aikoo todennäköisesti viedä päätöksen oikeuteen.

Perussuomalaisten Nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen (kuvassa). Itse kohutun twiitin julkaisi järjestön varapuheenjohtaja Toni Jalonen tiedotteessa. Kuva: Tuomo Björksten / Yle

Opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt lopettaa Perussuomalaiset Nuoret ry:n avustuksen maksamisen vuodelta 2019. Ministeriö perii takaisin jo maksetun osuuden.

Taustalla on PS-Nuorten Twitter-tilillä julkaistu kuva EU-vaalien alla. Kuvassa oli tummaihoinen perhe, ja saatteeksi oli kirjoitettu kehotus äänestää perussuomalaisia vaaleissa, "jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä". Kuvan on alun perin julkaissut Euroopan parlamentti, ja sillä on kehotettu äänestämään vaaleissa. PS-Nuoret tekivät kuvalle oman saatetekstinsä.

Avustusta saavien järjestöjen on noudatettava toiminnassaan nuorisolain tavoitteita, joihin kuuluvat muun muassa nuorten yhdenvertaisuuden ja tasa-arvon edistäminen. Laissa lähtökohtia ovat esimerkiksi kulttuurien moninaisuus ja kansainvälisyys.

– Ministeriöstä avustusta haluavan nuorisoalan järjestön on noudatettava toiminnassaan nuorisolakia. Jos lakia ei halua noudattaa, on järjestön hankittava rahoitus toimintaansa jostain muualta kuin nuorisotyön varoista, toteaa ylijohtaja Esko Ranto nuoriso- ja liikuntapolitiikan osastolta ministeriön tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

PS-Nuorten piti saada avustusta yhteensä 115 000 euroa, josta 57 500 euroa on jo maksettu.

"Aiomme puolustaa, että nämä tuet kuuluvat meille"

PS-Nuorten puheenjohtaja Asseri Kinnunen kertoo Ylelle, että järjestön hallitus aikoo todennäköisesti viedä päätöksen oikeuteen.

– Opetus- ja kulttuuriministeriö on aiempinakin vuosina etsinyt keinoja ottaa rahoituksemme pois, ja olemme käyneet aiemminkin oikeutta OKM:ää vastaan. Aiomme puolustaa, että nämä tuet kuuluvat meille. Katsomme vielä hallituksen kanssa, miten etenemme.

Myöhemmin keskiviikkona PS-nuoret tarkentaa toimiaan tiedotteessa.

– Järjestö tulee laittamaan OKM:lle oikaisuvaatimuksen päätöksestä ja jos oikaisua ei saada, niin ainoa vaihtoehto on viedä asia oikeuteen, sanoo pääsihteeri Toni Saarinen.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio kommentoi Twitterissä, että "peruste tuen lakkautukselle on näennäinen".

Myös Helsingin poliisi tutkii

Ministeriön tietojen mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun nuorisoalan järjestön avustus joudutaan perimään takaisin nuorisolain tavoitteisiin liittyvän ristiriidan takia.

Nuorisotyön ja -politiikan vastuualueen johtaja Henni Axelin kertoo, että järjestön edustajan kanssa keskusteltiin ylilyönneistä jo maaliskuussa.

– Emme kuitenkaan vielä tuolloin ryhtyneet muihin toimenpiteisiin, kuten avustuksen peruuttamiseen, sillä halusimme antaa järjestölle aikaa ja mahdollisuuden korjata tilanteensa omatoimisesti, Axelin sanoo.

Myös yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä kirjoitti ministerölle antamassaan lausunnossa, että toiminta on ollut selkeässä ristiriidassa nuorisolain yhdenvertaisuuden edistämistavoitteen kanssa. Lausunnossa todetaan, että päivitys ja siihen tulleet kommentit luovat tummaihoisia henkilöitä kohtaan vihamielisen, halventavan ja nöyryyttävän ilmapiirin.

Helsingin poliisi tekee esitutkintaa tapauksesta. Nimike on kiihottaminen kansanryhmää vastaan.

PS-Nuoret pahoittelivat twiittiä jälkikäteen. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei ole ottanut suoraan kantaa twiittiin, mutta kommentoi tilannetta Facebook-päivityksessään toukokuussa.

– Valitettavasti nuorisojärjestössä on pieni joukko ihmisiä, jotka eivät tunnu ymmärtävän ja hyväksyvän puolueen linjaa ja joiden toiminta keskittyy puolueen ja nuorisojärjestön itsensä vahingoittamiseen esimerkiksi hyökkäilemällä puolueen omia ehdokkaita vastaan, Halla-aho kirjoittaa.

Lue lisää:

PS-Nuoret pahoittelevat kohuttua twiittiä: "Twiitti oli ajattelematon ja toimin impulsiivisesti idean syttyessä"

PS-nuorten tviittijupakka jatkuu: kiistää eilisen olleen virallinen kannanotto, kutsuu ministeriön toimintatapoja "häpeällisiksi"

PS-Nuorten valtionapu vaakalaudalla, ministeriö perää järjestöltä selvitystä

Poliisi aloitti rikostutkinnan Perussuomalaisten nuorten EU-vaaleihin liittyvästä twiitistä – "Jutussa on kaksi epäiltyä"

Yhdenvertaisuusvaltuutettu: PS-nuorten viesti loi halventavan ilmapiirin, tarkoitus levittää valkoisen väestön asemaa korostavaa sanomaa