1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. siideri

Siiderisota on edessä heti juhannuksen jälkeen: Panimoiden mukaan tullin tulkinta nostaa rajusti makusiidereiden ja -lonkeroiden hintaa

Panimoalan ja kaupan etujärjestöjen mukaan maustettujen siidereiden ja käymisteitse valmistettujen lonkeroiden verot voivat nousta pian 40 prosenttia.

siideri
Hörppy siideristä
Panimoliiton ja kaupan mukaan siiderin hinta saattaa nousta reilusti. Kuvituskuva. Heidi Hannukainen / Yle

Kyse on 26. kesäkuuta voimaan tulevasta EU:n asetuksesta, jolla käymispohjaiset miedot siiderit ja lonkerot luokitellaan jatkossa korkeamman valmisteveron tulliluokkaan. Juomakauppiaiden mielestä tulli tulkitsee uutta pykälää aivan liian tiukasti.

– Tulli vetää tulkintansa tiukimman mukaan, mikä haittaa kotimaista tuotantoa ja heikentää työllisyyttä. Tullin ohjeistus on lisäksi erittäin tiukka, vaikka EU:n asetuksissa on yleensä kansallista tulkintavaraa, Panimo– ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Riikka Pakarinen sanoo.

Juoma-alan toimijat aikovatkin taistella kynsin ja hampain tullin tulkintaa vastaan. Juhannuksen jälkeen alkaa todennäköisesti ankara lobbaus, vaikka kukaan ei oikein tunnu tietävän, mitä kauppojen hyllyillä tarkasti ottaen jatkossa tapahtuu.

Tulli on mukana siiderisodassa sitä kautta, että uudet hintaluokat tulevat tullin tuonti- ja vientikoodeihin. Suomen valmisteverot on puolestaan sidottu tullikoodeihin. Siksi juomien hinnat nousevat myös Suomessa.

Ginipohjaiset, vahvemmat lonkerot ovat olleet jo korkeammassa luokassa, joten niitä uudet korotukset eivät koske.

Asetuksessa määritetään, minkä tullinimikkeen mukaan juoman valmistevero määräytyy. Esimerkiksi mansikalta tai mustikalta maistuvat siiderit on luokiteltu tulliluokkaan 2206, nyt ne ovat vaarassa joutua luokkaan 2208.

Valmistajien ja myyjien mukaan tuotteen alkoholipitoisuudesta riippuen vero voi nousta siis korkeimmillaan jopa noin 40 prosenttia.

Panimoliiton mielestä Tullin tulkinta on edelleen epäselvä ja tulkinnanvarainen. Ohjeen mukaan alkoholituotteiden luokittelu on jatkossa tehtävä yksittäistapauksittain tarkastelemalla juoman aistinvaraisia ominaisuuksia, kuten maku, haju tai ulkonäkö.

Yle tiedusteli keskiviikkona Tullilta sen kantaa asiaan, ja tarkennusta asetuksen yksityiskohtiin, mutta emme saaneet vastausta keskiviikon alkuiltaan mennessä.

Tullista kerrottiin maanantaina Talouselämälle (siirryt toiseen palveluun), että Tullin mukaan tilanne näyttää tällä hetkellä siltä, että maustetut siiderit todella olisivat siirtymässä korkeamman verotuksen tulliluokkaan.

Korjaus 20.6.2019 klo 10:45: Tarkennettu alaotsikkoon, että kyse veron nousemisesta 40 prosenttiin, ei kokonaishinnan noususta 40 prosentilla.

Lue seuraavaksi