1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. puukotus

Hämeenlinnassa psykoosissa puukottanut mies oli syyntakeeton – ei saanut rangaistusta

Kanta-Hämeen keskussairaalan potilas löi veitsellä sivullista naista selkään ruokakaupassa viime marraskuussa.

puukotus
Kanta-Hämeen käräjäoikeuden sisäänkäynti.
Tekohetkellä mies oli ensi kertaa ulkoilemassa vapaasti hoitojaksolta.Nina Keski-Korpela / Yle

Hämeenlinnassa naista puukottanut psykiatrinen potilas on todettu syylliseksi syyntakeettomana tehtyyn törkeään pahoinpitelyyn. Kanta-Hämeen käräjäoikeus ei näin ollen tuominnut miestä rangaistukseen.

Syyntakeettomuus tarkoittaa, että tekijä ei tekohetkellä kykene ymmärtämään tekonsa tosiasiallista luonnetta tai oikeudenvastaisuutta tai hänen kykynsä säädellä käyttäytymistään on ratkaisevasti heikentynyt. Syinä voivat olla mielisairaus, syvä vajaamielisyys tai vakava mielenterveyden tai tajunnan häiriö.

Mielentilatutkimuksen mukaan mies oli tekohetkellä psykoosissa. Mielentilatutkimuksen mukaan oli myös selvää, että mies ei pystynyt toimimaan rationaalisesti. Hän toimi ulkopuolisen äänen vallassa, äänten käskemänä.

Kanta-Hämeen keskussairaalan psykiatrinen potilas löi veitsellä sivullista naista selkään Jukolassa ruokakaupassa viime marraskuussa alkuillasta. Tekovälineenä toimineen vihannesveitsen mies oli anastanut kyseisestä kaupasta.

Tuomion mukaan mies oli esitutkinnassa kertonut tavoitteenaan olleen jonkun naisen tappaminen. Puukonisku ei kuitenkaan ollut kovin voimakas. Nainen sai pistohaavan lapaluun seudulle, mutta ei loukkaantunut hengenvaarallisesti.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.

Lue seuraavaksi