Yhdysvallat väittää löytäneensä uusia todisteita, jotka viittaavat Iranin osuuteen tankkeriräjähdyksissä

Saksan ulkoministeri Heiko Mass kuvaili Persianlahden tilannetta niin kireäksi, ettei sodan mahdollisuutta voi vielä sulkea pois.

Iran
laiva tulessa
Polttoainelastissa oleva norjalaisalus Front Altair palaa Omanin lahdella.EPA-EFE

Yhdysvaltain laivasto esitteli keskiviikkona todisteita, jotka sen mukaan viittavat Iranin osuuteen säiliölaivoja vastaan tehdyissä iskuissa viime viikolla Omaninlahdella.

Yhdysvaltain laivaston asiantuntijat kertoivat löytäneensä miinan kappaleita sekä magneetin, joiden he sanoivat muistuttavan iranilaisia miinoja. Yhdysvaltojen mukaan kappaleet oli irroitettu hyökkäyksen kohteeksi joutuneesta japanilaisomisteisesta öljytankkerista.

Kaksi säiliölaivaa joutui hyökkäyksen kohteeksi Omaninlahdella torstaina. Toinen alus on japanilaisomistuksessa, toinen norjalaisomistuksessa.

Japanilaisen Kokuka Courageousin omistaja on sanonut, että alukseen olisi osunut lentävä objekti. Yhdysvaltain laivaston asiantuntijan Sean Kidon mukaan säiliöaluksessa olleet vauriot viittaavat kuitenkin miinaan.

Kidon mukaan miina oli sijoitettu vesirajan yläpuolelle, mikä viittaisi siihen, ettei tarkoituksena ollut upottaa alusta. Hän kertoi Yhdysvaltojen löytäneen aluksesta myös sormenjälkiä ja muita tunnisteita, jotka auttavat rikostutkinnassa.

Iran kiistää osuutensa iskuihin

Yhdysvallat on aiemminkin syyttänyt räjähdyksistä Irania. Yhdysvaltojen mukaan Iran pyrkii häiritsemään öljynkuljetuksia Hormuzinsalmessa ja lietsomaan jännitteitä.

Hormuzinsalmi on tärkeä kuljetusreitti kansainvälisessä öljykaupassa.

Iran on kiistänyt jyrkästi osuutensa iskuihin. Iranin mukaan se oli auttanut hädässä olevia tankkereita ja pelastanut niiden miehistön.

Yhdysvallat on myös väittänyt valvontakoneensa kuvanneensa tilanteen, jossa iranilainen partioalus ajoi japalaistankkerin viereen ja irroitti räjähtämättömän miinan aluksen rungosta.

Saksa: Sodan riskiä ei voi vieläkään poissulkea

Jännitteet ovat kasvaneet viime aikoina Omaninlahdella ja Persianlahdella. Toukokuussa neljä öljytankkeria joutui iskun kohteeksi Arabiemiraattien edustalla.

Tapausta ei ole kyetty selvittämään, mutta Yhdysvallat ja sen liittolainen Saudi-Arabia syyttivät myös tuolloin Irania. Arabiemiraattien tutkimukset viittasivat valtiolliseen toimijaan, mutta epäiltyjä ei nimetty tarkemmin.

Yhdysvaltain ja Iranin välit ovat niin kireät, että Saksan ulkoministeri Heiko Maas sanoi keskiviikkona, ettei sodan riskiä Persianlahdella voida vielä sulkea pois. Mass kuvaili uutistoimisto AFP:n mukaan tilannetta vakavaksi ja sanoi, että sen lievittämiseksi on tehtävä nyt kaikki mahdollinen.

Yhdysvallat ilmoitti tiistaina lisäävänsä joukkoja Lähi-idässä Iranin jännittyneen tilanteen takia.

Yhdysvaltain ja Iranin välit ovat kiristyneet sen jälkeen, kun Yhdysvallat ilmoitti viime vuonna vetäytyvänsä Iranin kanssa tehdystä kansanvälisestä ydinsopimuksesta, jossa Iran oli luvannut rajoittaa ydinohjelmaansa vastineeksi pakkoteiden purkamisesta.

Sen seurauksena Iran ilmoitti hiljattain, että se lopettaa noudattamasta osaa sopimusta.

Lue myös:

Yhdysvallat lisää joukkojaan Lähi-idässä Iran-kiistojen takia

Omaninlahden tankkeriräjähdyksille etsitään selitystä – Yhdysvallat syyttää suoraan Irania iskuista

Yhdysvallat julkaisi videon, jolla Iran poistaa sen mukaan miinaa iskun kohteeksi joutuneen aluksen rungosta – Varoittaa Iranin "selvästä uhasta"

laiva tulessa
Polttoainelastissa oleva norjalaisalus Front Altair palaa Omanin lahdella.EPA-EFE

Lähteet: Reuters, AP, AFP