1. yle.fi
  2. Uutiset

Potilasmaksuihin voi saada huojennusta – Apulaisoikeusasiamies vaatii Husilta selvitystä, miten vähävaraisia potilaita neuvotaan

Tietojen puute tuli esille kantelussa, jossa asiakas oli pyytänyt Husilta huojennusta ja perinnän keskeyttämistä vedoten pieniin eläketuloihinsa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
Maksukehotus.
Tiina Jutila / Yle

Apulaisoikeusasiamies selvittää Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) ohjeistusta poliklinikka- ja hoitomaksujen huojentamisesta, kerrotaan Eduskunnan oikeusasiamiehen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Apulaisoikeusasiamies Pasi Pölösen mukaan Husin verkkosivut eivät sisällä lainkaan tietoa potilasmaksujen huojentamisesta tai mahdollisuudesta luopua perinnästä.

Pölönen on pyytänyt Husia selvittämään elokuun loppuun mennessä, miten asiakkaille tiedotetaan asiakasmaksulain mukaisista huojennus- ja perinnästä luopumismenettelyistä.

Eduskunnan oikeusasiamiehen tiedotteessa painotetaan, että potilasmaksuilla voi olla merkittävä vaikutus haavoittuvassa asemassa olevien henkilöiden ylivelkaantumiselle.

Tietojen puute ilmeni kantelun myötä

Tiedotteessa kerrotaan, että tietojen puute tuli esille kantelussa (siirryt toiseen palveluun), jossa asiakas oli pyytänyt Husilta huojennusta ja perinnän keskeyttämistä vedoten pieniin eläketuloihinsa.

Hus ohjasi asiakkaan kääntymään perintää hoitaneen perintäyhtiön puoleen, vaikka pyyntö olisi pitänyt käsitellä Husin sisäisten ohjeiden mukaisessa huojennushakemusmenettelyssä.

Asiakas vaati huojennusta Husilta uudelleen, mutta hakemus hylättiin. Hus kuitenkin myönsi hänelle maksuaikaa ja täytäntöönpanon lykkäystä. Husin päätöksessä ei kuitenkaan otettu kantaa siihen, olisiko asiakkaalla ollut edellytyksiä saada huojennusta tai olisivatko edellytykset täytäntöönpanosta luopumiseen täyttyneet.

Apulaisoikeusasiamies Pölönen katsookin, että Husin olisi pitänyt perustella päätös tapauksen yksittäisten olosuhteiden perusteella.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan päätöksestä olisi tullut myös ilmetä, millä edellytyksellä huojennus tai perinnästä luopuminen on mahdollista saada ja täyttyivätkö nämä edellytykset.

Lue seuraavaksi