Kesäihminen, tartu puikkoihin! – Synnytyssairaalan villasukkavarasto ammottaa tyhjyyttään

Vauvojen villasukkavarasto tyhjeni Turussa. Rovaniemellä ja Tampereella sukkia sitävastoin riittää.

vauvat
Tyksistä saadut villasukat vauvan jalassa.
Tämä vauva sai villasukat Turun Tyksistä kuusi kuukautta sitten. Nyt ne alkavat olla jo pienet.Ari Welling / Yle

Useissa Suomen synnytyssairaaloissa vauvat saavat kotiinlähtiäislahjaksi villasukat. Näin toimitaan ainakin Turussa, Tampereella ja Rovaniemellä.

Helsingissä Husin Naistenklinikalla sukkaparin saavat äidit, eivät vauvat.

Kesäkuun alkupuolella Turussa Tyksin Naistenklinikalla havahduttiin siihen, että sukkavarasto ammotti tyhjyyttään, kertoo apulaisosastonhoitaja Mari Soini.

– Meillä on ollut vuosien saatossa mukavasti lahjoittajia, joskus jopa yli tarpeenkin. Nyt neulomisinto on kuitenkin jostain syystä hiipunut.

Muutama vuosi sitten Martoilla oli kampanja, jonka myötä Tyksiin saatiin paljon sukkia.

Myös Suomen satavuotisjuhlavuonna sukkalahjoituksiin panostettiin erityisesti. Silloin kaikki Suomen vauvat saivat mukaansa sinivalkoiset sukat.

Tyksissä Turussa vauvoille on tarjolla monenvärisiä sukkia. Tässä kaksi paria sinivalkoisia.
Tyksissä Turussa vauvoille on tarjolla monenvärisiä sukkia. Tässä kaksi paria sinivalkoisia.Ari Welling / Yle

Soini kertoo, ettei Tyks ole asettanut lahjoitettaville sukille sen suurempia vaatimuksia. Villalankaa niiden toki pitää olla ja vauvakokoa.

– Jokainen saa tehdä sellaisia sukkia kuin haluaa. Myös väreissä saa olla luova. Sukkia on kaiken värisiä, myös värikkäitä ja raidallisia.

Meillä on ollut vuosien saatossa mukavasti lahjoittajia, joskus jopa yli tarpeenkin. Nyt kutomisinto on kuitenkin jostain syystä hiipunut.

Mari Soini

Turun yliopistollisessa keskussairaalassa syntyy vuodessa runsaat 3 800 vauvaa. Kaikki Tyksissä syntyneet vauvat ovat perinteisesti saaneet kotiinlähtiäislahjaksi käsinkudotut villasukat.

Sukkia sairaalalle lahjoittavat niin yksityiset kuin yhdistyksetkin.

Tampereella ja Rovaniemellä sukkia riittää

Tampereella Taysin synnytyssalissa hoidetaan vuosittain noin 5 500 synnytystä. Myös tamperelaisvauvat saavat kotiinviemisinä villasukat.

Taysissa villasukkia on riittänyt. Lahjoituksia tulee erityisesti marttayhdistyksiltä.

Lapin keskussairaalassa Rovaniemellä syntyy vuosittain noin tuhat vauvaa. Sairaalan mukaan sukkia riittää jaettavaksi runsaasti, sillä niitä tulee monilta yhdistyksiltä ja yksityisiltä.

Somepäivitys toi jo uusia lahjoituksia Turussa

Juhannusviikon maanantaina Tyksin Naistenklinikka julkaisi Facebook-sivuillaan (siirryt toiseen palveluun) päivityksen, jossa kerrottiin tyhjentyneestä sukkavarastosta. Päivityksen jälkeen sukkalahjoituksia on taas alkanut tulla.

– Ennen somepäivitystämme muutama vauva joutui lähtemään ilman villasukkia kotiin. Olemme todella kiitollisia kaikista lahjoituksista ja mielellämme otamme niitä vastaan.

Jokainen saa tehdä sellaisia sukkia kuin haluaa. Myös väreissä saa olla luova.

Mari Soini

Tyksin naistenklinikka toivoo, että jos sukat on neulottu kodissa, jossa on eläimiä, siitä olisi sukkapussissa maininta.

Turussa villasukkia voi joko viedä Tyksin äitiyspoliklinikan ilmoittautumisluukulle U-sairaalan 1. kerrokseen tai postittaa sairaalaan (siirryt toiseen palveluun).