1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kajaani

Mustikoiden kukinta heikkoa Kainuussa – "Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mustikkasato jää huonoksi"

Kuka tahansa voi ryhtyä marjahavaintojen tekijäksi.

Kajaani
Mustikanvarsissa kukintoja.
Mustikan kukinta. (Kuvituskuva).Raine Martikainen / Yle

Mustikoiden kukinta on Kainuussa tällä hetkellä keskimääräistä alhaisempi. Luonnonvarakeskuksen erikoistutkija Rainer Peltola kertoo, että mustikan kukinta on tämän hetkisten havaintojen perusteella huonoa tai huonohkoa.

– Tämä ei kuitenkaan tarkoita sitä, että mustikkasato jää huonoksi. Jos pölytys onnistuu, voi sadosta tulla kohtuullisen hyvä.

Luonnonvarakeskuksella ei ole täyttä varmuutta siitä, miksi mustikan kukinta on keskimääräistä alhaisempi. Viime vuoden kuuma ja kuiva syksy saattaa osittain selittää sitä, koska mustikan kukat alkavat kehittyä jo syksyllä.

Puolukan kukintoja Lukelle on ilmoitettu Kainuusta tällä hetkellä vain yksi kappale. Peltolan mukaan yhden havainnon perusteella ei voida vielä päätellä sadosta mitään.

– Kuitenkin koko Suomessa puolukan kukkia on havaittu keskimääräistä enemmän.

Omista marjahavainnoista voi ilmoittaa Lukelle marjahavainnot.fi -sivuston (siirryt toiseen palveluun) kautta. Marjahavaintojen tekijäksi voi ryhtyä kuka hyvänsä marjasadoista ja luonnon tarkkailusta kiinnostunut.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä!

Lue seuraavaksi