Palomies rauhoittaa mökkiriidat ja auttaa juhannusjuhlijan ojasta - "Kaverit ei onneksi pyydä neuvoja kokon polttoon"

Juhannuksia työkavereiden kanssa on takana kymmenkunta. Perheen kanssa juhlitaan, kun on vapaata, ei kalenterin mukaan.

juhannus
paloesimies Mika Uschanoff
Paloesimies Mika Uschanoff viettää tämän juhannuksen töissä. Jos työtehtävät sallivat, illalla grillataan.Mika Halme / Yle

Juhannus on Kanta-Hämeen pelastuslaitoksella työskentelevälle paloesimies Mika Uschanoffille yleensä tavanomaista rauhallisempi työvuoro. Valtaosa suomalaisista lähtee kohti mökkejä, ja kaupungissa on rauhallista. Uschanoffin uraan mahtuu sekä mukavia että raskaita juhannustehtäviä.

Mikä on palomiehen toivesää juhannuksena?

Hukkumiskuolemat (siirryt toiseen palveluun) ovat jokaisena juhannuksena valitettavaa uutisoitavaa.

– Koko maahan on luvattu kaunista, ja silloin tullaan mökeistä pihalle. Sitten sattuu ja tapahtuu, huokaiseee Uschanoff.

Kolme palomiestä laiturilla Hämeen linna taustalla
Silloin kun vedessä on sukeltaja, laitetaan näkyville sini-valkoinen lippu, jotta veneilijät tietävät varoa.Riitta Tapiomäki / Yle

Pahimman varalle harjoitellaan, kuten jokaisen työvuoron aikana. Aattona käytiin sukeltajien kanssa testaamassa laitteet aamupäivällä Vanajaveden rannassa.

Maallikko voisi luulla että palomies toivoisi mahdollisimman ankeaa juhannussäätä, jotta työtehtäviä ei tulisi, mutta totuus onkin toisenlainen.

– Se on semmoinen + 22, jotta ihmiset nauttisivat olostaan ja elämästään.

Toteutuuko Uschanoffin toivesää? Tarkista Ylen sääsivuilta oman paikkakuntasi tilanne.

Kaj Kuusisto avustaa Ari Ojalaa sukelluksessa
Kaj Kuusisto valmistautuu avustamaan Ari Ojalan sukellusta. Riitta Tapiomäki / Yle

Juhannus menee herkästi pilalle, mutta palomies pelastaa tunnelman

Tyypilliset hälytykset juhannuksena ovat samoja kuin arkenakin.

– Ensihoitotehtävät on ihan tavanomaisia, vanhuksia sairastuu ja me menemme auttamaan.

Kanta-Hämeen pelastuslaitoksen alueella pelastustehtäviä tulee ympäri maakuntaa, ja samoin vesipelastusta tehdään koko alueella.

Uschanoffin mukaan palomiehet eivät toivo, ettei hälytyksiä tulisi. Työt hoidetaan ja parhaimmillaan ne ovat sellaisia, joista itsellekin jää hyvä olo.

Positiivisia kokemuksia saa, kun ojaan suistunut auto saadaan nostettua tielle ja juhannusjuhlijan matka voi jatkua. Pelastuslaitosta hälytetään myös mökeille rauhoittamaan riitoja, jos poliisi on kiireisenä.

– Parhaimilllaan meidän vierailu rauhoittaa tilanteen ja juhlinta voi jatkua mukavissa merkeissä, ja kaikille jää juhannuksesta mukava muisto.

Kolme palomiestä nostaa varusteita pelastuslaitoksen autoon
Sukellustehtäviin lähdetään pienemmällä autolla jonka kyydissä kulkee vain sukellusvarusteita. Mika Uschanoff nostaa laatikkoa autoon Ari Ojalalle. Niko Englundin sukellusvuoro on jo ohi.Riitta Tapiomäki / Yle

Metsäpalovaroituksen aikana kokkoa ei saa polttaa

Tänä juhannuksena metsäpalovaroitus on voimassa Etelä- ja Keski-Suomessa. Metsäpalovaroituksen aikana kokkoa ei saa polttaa. Mitkään tinkaamiset eivät asiaa muuta, ei auta että olisi oma saari, tai että kokko poltettaisiin lautan päällä järvenselällä.

juhannuskokko
Aiempina vuosina tapa polttaa veden äärellä, lautalla tai luodolla ei tänä vuonna auta, jos alueella on metsäpalovaroitus voimassa.AOP

Vuoden alusta voimaan tullut lakimuutos on aiheuttanut jonkin verran epätietoisuutta etenkin niin sanottujen julkisten kokkojen kohdalla. Sisäministeriön laki on kuitenkin ehdoton, poikkeuslupa ei irtoa oman alueen pelastusviranomaisilta tai minkäänlaisilla varotoimenpiteillä.

Myös grillaamisen kanssa kannattaa olla huolellinen, metsän reunaan ei grilliä saa virittää.

– Hyvässä grillissä alusta on palamaton ja seinämätkin vielä suojaavat, joten grillaaminen ei ole kiellettyä. Paikka, mihin siirrettävän grillin laittaa on kuitenkin syytä valita tarkasti, korostaa Uschanoff.

Metsäpalovaroituksen voimassaolon omalla aleellasi voit tarkistaa Ilmatieteen laitoksen (siirryt toiseen palveluun) sivuilta.

Sukeltaja riisuu varusteita
Niko Englundin harjoitusvuoro on ohi. Palomiehen toive on että nämä sukellukset olisivat ainoat mitä tänä juhannuksena tarvitsee tehdä.Riitta Tapiomäki / Yle

Palomies on aina töissä

Kipinä palomiehen ammatista syttyi Uschanoffille jo nuorena poikana VPK-hommissa, eikä ole vieläkään sammunut. Mies tiesi jo halutessaan alalle, että viikonloppuvapaat ja koti-illat ovat harvinaista herkkua.

Työkavereiden kanssa on tullut vietettyä useampikin joulu ja juhannus. Työminä onkin tietyllä tapaa osa koko elämää.

Uschanoff toimii nykyään esimiestehtävissä, ja hän haluaa välittää nuorille palomiehille omaa käsitystään siitä, millainen on hyvä palomies.

– Ideana mulla on esimiehenä, että me ei olla ilkeitä kieltäjiä tai tunteettomia robotteja, vaan inhimillisiä tuntevia ihmisiä. Tarkoitus on, että viranomaisesta jää veronmaksajalle hyvä mieli.

Kiitoskortit lämmittävät mieltä

Palomiehen työ on raskasta sekä fyysisesti että henkisesti. Uschanoff muistelee uransa rankimpia työtehtäviä.

– Nehän on tietysti pahimpia nämä kliseiset, kun nuoria ihmisiä tai lapsia menehtyy.

Myös juhannuksiin on ikäviä muistoja kertynyt, kun ihmisiä on paljon liikkeellä myös onnettomuuksia tapahtuu. Surullisin on pienen lapsen hukkuminen juhannuksena. Muutama vuosi sitten nuori mopoilija kuoli juhannuksena Uschanoffin työvuoron aikana.

Työtä ei jaksaisi, jos vastapainoksi ei olisi hetkiä, jolloin onnistutaan elvytyksessä.

– Kortteja on tullut töihin ihmisiltä, jotka on onnistuttu pelastamaan. Ne muistamiset lämmittää tosi paljon, toteaa Uschanoff vakavana.

Palomies auttaa sukelluspukua sukeltajan päältä
Mika Uschanoff auttaa pukua pois Niko Englundin päältä.Riitta Tapiomäki / Yle

Hälytystehtävänä saattaa olla sulakkeen vaihto

Pitkään pelastustehtävissä palvelleen Uschanoffin mielestä hälytysten luonne on muuttunut.

– Viimeisen kymmenen vuoden aikana uusavuttomuus on näkynyt tosi paljon meidän hommissa. Joskus pitää poikia vähän hillitä, etteivät hihittele kaikkein oudoimmilla keikoilla.

Palokunta ei kuitenkaan kieltäydy oudoistakaan tehtävistä. Jos taustalla on ihmisen hätä, on siihen puututtava, vaikka aihe olisikin vähäpätöinen, toteaa Uschanoff.

– Halutaan tietenkin auttaa, jos kiireisempiä tehtäviä ei ole. Kun hälytys tulee, niin paikalle mennään, ja jos ongelma on ollut palanut sulake, niin se vaihdetaan, kun kerran paikan päällä ollaan.

Avustaja laittaa kuulokkeita päähän pitääkseen radioyhteyttä sukeltajaan
Avustajalla on linja auki sukeltajaan koko sukelluksen ajan. Avustajan läsnäolo ja ääni rauhoittavat jos pinnan alta löytyy hukkunut.Riitta Tapiomäki / Yle

Juhannuksena juhlitaan myös synttäreitä

Uschanoffin unelmajuhannus kuulostaa melko tutulta useimpien suomalaisten korviin.

– Perheen kanssa mennään anoppilaan ja siellä lapset näkee serkkujaan. Meillä on kesävisailuja ja vietetään aikaa sukulaisten kanssa.

Juhannus on juhlan aikaa myös syntymäpäivien takia. Juhannuslapseksi itseään nimittävä mies täyttää tänä vuonna 44 vuotta. Perhe on tottunut jo vuosia sitten siihen, että juhlat vietetään sitten, kun isä on vapailla, ei silloin, kun kalenterin mukaan juhla on.

Illan päätteeksi lämpiää sauna, ja Uschanoff hiljentyy lauteilla. Seuraava vuorokauden mittainen työvuoro alkaa vasta tiistaina.