Juhannuskokot näyttävät jäävän polttamatta Satakunnassa – kokoille ei anneta myöskään enää erityislupia

Metsäpalovaroituksen aikaan ei esimerkiksi Porin Etelärannassa nähdä juhannuskokkoa.

Juhannuskokko
juhannuskokko
Metsäpalovaroituksen aikaan juhannuskokoista ei päästä nauttimaan.Mikko Karjalainen / AOP

Satakunnassa jäävät näillä näkymin juhannuskokot polttamatta metsäpalovaroituksen vuoksi.

Kokonpolttoon ei myönnetä metsäpalovaroituksen aikaan myöskään enää erityislupia. Pelastuslakia uusittiin tältä osin vuodenvaihteessa.

– Tämä on nyt selkeää kaikkien kannalta. Ei tarvitse enää tapauskohtaisesti miettiä, missä suojausetäisyydet riittävät. Olemme olleet tapahtumajärjestäjiin yhteydessä, jotta asia on kaikille selvästi tiedossa, sanoo riskienhallintapäällikkö Mikko Puolitaival Satakunnan pelastuslaitoksesta.

Metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana tulenteko on sallittu ainoastaan rakennusten tulisijoissa ja erityistä varovaisuutta noudattaen maapohjasta eristetyissä grilleissä, joista tuli ei pääse leviämään myöskään kipinöinnin vuoksi.

Kertakäyttögrillikin on avotuli

Avotulella tarkoitetaan esimerkiksi kokkoa, nuotiota tai muuta vastaavaa tulen käyttöä, josta tuli voi päästä irti joko maapohjan kautta tai kipinöinnin vuoksi. Myös kertakäyttögrilli katsotaan avotuleksi.

Satakunnan pelastuslaitos muistuttaa, että silloinkin kun avotulenteko sääolosuhteiden puolesta on sallittua, pitää siihen olla aina maanomistajan lupa.

Avotulen sytyttäjä kantaa aina vastuun tulenteon turvallisuudesta.