Britannian konservatiivien johtajakisa tiivistyy – Boris Johnsonin haastajista putosi nyt Rory Stewart

Konservatiivien puheenjohtajakisassa Boris Johnson on edelleen relusti edellä muita.

Britannia
Brittikonservatiivien pääministeriehdokkaat väittelivät BBC:n tentissä.
Puheenjohtajaehdokkaat osallistuivat eilen BBC:n tenttiin. Rory Stewart (oik.) on nyt ulkona kisasta.JEFF OVERS/ EPA

Britannian konservatiivisen puolueen kulissessa käy nyt kuhina. Pudotuspeli on edennyt siihen vaiheeseen, että jäljellä on enää neljä ehdokasta.

Tämänpäiväisessä kolmannessa äänestyksessä kisasta putosi Rory Stewart, joka sai 27 ääntä. Tässä vaiheessa äänioikeutettuja ovat konservatiivien 313 parlamenttiedustajaa.

Odotetusti tälläkin kertaa eniten ääniä sai kisan suosikki Boris Johnson. Hän sai 143 ääntä. Toiseksi eniten kannatusta sai Jeremy Hunt , joka sai 54 ääntä. Michael Gove sai 51 ääntä ja Sajid Javid 38 ääntä.

Huomenna kisasta pudotetaan kahdessa äänestyksessä kaksi ehdokasta lisää – ja kisan viimeinen vaihe on valmis alkamaan.

Lopullisen valinnan konservatiivien puheenjohtajasta ja tulevasta pääministeristä tekee konservatiivipuolueen jäsenistö. Tässä vaalissa on noin 160 000 äänioikeutettua.

Stewartin äänet menossa Govelle?

Kulisseissa on käyty kauppaa kannatuksesta – erityisesti ennakkosuosikin Boris Johnsonin vastapooli on tunnustellut lyöttäytymistä yhteen ja ryhmittäytymistä yhteisen ehdokkaan taakse.

Tänään muun muassa nyt pudonneen Rory Stewartin ja Michael Goven taustaryhmät kävivät neuvonpitoa siitä, miten voimat yhdistetään.

Valittava puheenjohtaja saa tehtäväkseen jatkaa Britannian takkuista brexit-tietä. Britannian EU-eron on määrä astua voimaan lokakuun lopussa.

Brexit-sopimus on vielä hyväksymättä parlamentissa. Uuden puheenjohtajan ja pääministerin on joko yritettävä saada sopimus läpi parlamentissa tai saattaa Britannia eroon EU:sta ilman sopimusta.

Aiheesta lisää:

Brittien pörröinen moottoriturpa Boris Johnson tahtoo nyt pääministeriksi...

Konservatiivit aloittivat pudotuspelinsä Britannian pääministeristä – Nyt kymmenestä on jäljellä seitsemän

Lähteet: Reuters, AP, AFP