Herätys: Nauti lomasta tieteen keinoin, verkko-ostokset jäävät usein puolitiehen, etelästä virtaa lämmintä ilmaa

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Anonyymejä lapsia tekemässä kärrynpyöriä rannalla kesälomalla aurinkoisella säällä.
Mukavia tunteita herättävät lomamuistot auttavat syksyn pimeydessäkin.Nella Nuora / Yle

Miten tiede auttaa lomasta nauttimiseen – aivotutkijan 10 vinkkiä

Miten saada lomasta eniten irti - Lue aivotutkijan 10 vinkkejä latautumiseen. Jos työhuolet pyörivät päässä ja sormi hapuilee kännykkää, aivotutkija Katri Saarikivi neuvoo syrjäyttämään ne riittävän kiinnostavalla ja mukavalla tekemisellä. Tunteet tarttuvat, joten parhaiten lomatunnelmaan pääsee rentoutuneiden ihmisten keskellä.

Verkkokaupassa ostokset usein keskeytyvät

näppiksen päällä luottokortti
Isot verkko-ostokset tehdään usein päätelaitteella, pienemmät kännykällä. Luottokorttimaksamista suosivat etenkin varakkaat.AOP

Suomalaisilta kysyttiin, miten usein verkkokaupan ostokset ovat keskeytyneet viimeisen vuoden aikana. Lähes joka toinen eli 45 prosenttia tuhannesta vastaajasta oli keskeyttänyt verkko-ostamisensa, koska se oli koettu liian vaikeaksi tai palveluntarjoajalla oli ollut teknisiä ongelmia. Keskeytynyt ostaminen ei välttämättä tarkoita ihan sitä, miltä se näyttää, sillä moni käyttää ostoskoria muistiinpanona.

EU:n huippukokous päättää nimityksistä

Brysselissä alkaa tänään Suomen kannalta poikkeuksellisen kiinnostava EU-huippukokous, josta jää Suomen puheenjohtajuuskaudelle pitkä lista hoidettavia asioita. Suomi alkaa uutena EU-puheenjohtajana setviä muun muassa unionin uuteen budjettiin liittyviä erimielisyyksiä ja brexitiä. Kiireisin asia huippukokouksen asialistalla ovat nimitykset EU:n huippuvirkoihin.

Kiinan presidentti Pohjois-Koreaan

 Xi Jinping ja Kim Jong-un.
Xi Jinping ja Kim Jong-un tapaamisessaan Pekingissä 20. kesäkuuta 2018.KCNA / EPA

Kiinan presidentti Xi Jinping aloittaa tänään kaksipäiväisen valtiovierailun Pohjois-Koreaan. Vierailu on harvinainen, sillä edellisen kerran Kiinan presidentti kävi Pjongjangissa 14 vuotta sitten. Johtajien keskustelujen uskotaan koskevan muun muassa Pohjois-Korean ydinasekiistaa Yhdysvaltain kanssa sekä Kiinan apua talousongelmista kärsivälle Pohjois-Korealle.

Juhannuksen menoliikenne voi aiheuttaa ruuhkaa

Liikennettä Kuutostiellä
Tommi Parkkinen / Yle

Juhannuksen menoliikenne on tänään vilkkaimmillaan. Ruuhkahuipun on ennustettu osuvan iltapäivälle kello 16 ja 17 välille.

Aurinkoinen aatonaatto

Torstai-iltapäivän sää
Kerttu Kotakorpi / Yle

Etelästä virtaa tänään vielä lämpimämpää ilmaa. Sää on aurinkoinen ja poutainen, mutta yksittäiset ukkoskuurot ovat mahdollisia maan keskiosassa.

Perjantain vastaisena yönä voi jo etelässä ukkostaa, juhannusaatto on Lapissa sateinen. Idässä on jopa tukalaa hellettä. Ukkoskuuroja liikkuu päivällä lännestä itään. Päivällä lännessä sää selkenee ja samalla virtaa viileämpää ilmaa.

Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.