Analyysi: Keskustan puheenjohtajakisasta saattaa sukeutua kolmiodraama, jossa voittajan ratkaisee ehdokkaan sukupuoli

Rinteen hallituksen avokätinen politiikka helpottaa keskustan puheenjohtajaehdokkaiden paineita, arvioi A-studion politiikan toimittaja Timo Seppänen.

Suomen Keskusta
Antti Kaikkonen
Antti Kaikkonen ilmoitti tiistaina, että hän pyrkii keskustan puheenjohtajaksi.Marja Väänänen / Yle

Keskustassa käynnistyi kiinnostava puheenjohtajapeli, kun Juha Sipilän heitti pyyhkeensä kehään puolueen kannatuksen romahduksen jälkeen.

Peliä mutkistaa se, että syyskuussa tehtävän valinnan jälkeen keskustan kenttäväki odottaa puoluejohtajalta ihmetekoja. Hänen pitää pystyä kääntämään keskustan kannatuksen syöksykierre jyrkäksi nousuksi alle vuodessa.

Jollei se onnistu, keskusta saattaa vaihtaa puheenjohtajansa uudelleen yhdeksän kuukautta myöhemmin. Keskustan seuraava varsinainen puoluekokous on nimittäin jo ensi vuoden kesäkuussa.

Rinteen hallituksen ohjelma helpottaa keskustan puheenjohtajapeliä

Hankala ennakkoasetelma on saattanut karsia joitakin potentiaalisia ehdokkaita kisasta aivan sen alkuvaiheessa. Antti Rinteen hallituksen synty muutti keskustan puheenjohtajapelin luonnetta kuitenkin huomattavasti.

Keskustaväki otti riemuissaan vastaan hallitusohjelman, koska sen toimeenpano saattaa voimaan useita uudistuksia, joista puolue on haaveillut.

Rinteen hallituksen avokätinen jakopolitiikka luo edellytyksiä keskustan kannatuksen nopealle kohentumiselle ja puolueen jäsenten odotusten täyttämiselle.

Se, kuka keskustan pätkäjohtajaksi nouseekin, hyötyy tästä nosteesta. Hän saattaa varmistaa kaudelleen parin vuoden jatkon, vallankin, jos hän osaa valita itselleen oikean ministerinsalkun.

Puheenjohtajapeli on yhä kyttäysvaiheessa

Puheenjohtajakisaan heittäytyminen on poliitikolle tietysti paitsi riski, myös mahdollisuus. Mutta toden teolla mahdollisuus aukenee kenties vain kerran.

Poliitikon on hoksattava hetki, jolloin hänen henkilökohtainen uransa on ratkaisevassa käännekohdassa. Kun tuo “momentum” koittaa, hänen täytyy rohjeta osoittaa valmiutensa vastuun ottamiseen, vaikka siihen sisältyisi huomattava henkilökohtainen riski.

Viidennen kauden kansanedustaja, vastikään puolustusministeriksi nimitetty Antti Kaikkonen näyttää arvioineen, että hänen uransa “momentum” on tullut. Kaikkonen on toistaiseksi ainoa puoluejohtajaehdokkaaksi ilmoittautunut keskustalainen huippuvaikuttaja.

Kaikkonen tuskin jää ainoaksi ehdokkaaksi. Keskustan puheenjohtajapelissä on yhä kyttäysvaihe. Eri ehdokkaat kuulostelevat edelleen millainen heidän oma kannatuksensa on ja arvioivat muiden mahdollisten ehdokkaiden asemaa.

Keskustan puheenjohtajakisassa valituksi tuleminen edellyttää, että ehdokas saa tukea kyllin vaikutusvaltaisilta puoluepiireiltä. Ehdokkaan henkilökohtainen karisma, kokemus ja kyvykkyys eivät yksin takaa valintaa.

Mahtipiirit tai ehdokkaan sukupuoli saattavat ratkaista kilvan

Moni varteen otettava keskustavaikuttaja on ehtinyt ilmoittaa, ettei aio nyt puheenjohtajuutta tavoitella. Kaikkosen lisäksi todennäköisiä ehdokaskandidaatteja näyttää olevan enää kaksi: tuore elinkeinoministeri Katri Kulmuni ja keskustan eduskuntaryhmän uusi puheenjohtaja Antti Kurvinen.

Kolmikosta kokeneinta, Antti Kaikkosta pidetään useimmissa veikkailuissa kisan ennakkosuosikkina. Kaikkonen ei voi kuitenkaan olla voitostaan varma, jos sekä Kulmuni että Kurvinen hänet haastavat.

Jos Vaasan vaalipiiristä kotoisin oleva Kurvinen saisi taakseen Pohjanmaan mahtipiirit, kisan voitto kävisi uusmaalaiselle Kaikkoselle vaikeaksi.

Kurvisen voiton mahdollisuudet riippunevat ennen muuta siitä, kokeeko koko Pohjanmaa hänet omaksi ehdokkaakseen.

Lapin vaalipiiriä edustava Katri Kulmuni on noussut raketin lailla keskustan eturiviin. Jos puheenjohtajasta tulee oletettu kolmiodraama, Kulmuni hyötyy sitä, että hän on asetelman ainoa nainen.

Katri Kulmuni
Elinkeinoministeri Katri Kulmuni saattaa olla vahvoilla keskustan seuraavaksi puheenjohtajaksi, jos hän päättää lähteä mukaan kisaan. Martti Kainulainen / Lehtikuva

Lienee selvää, että keskustanaiset tukisivat joukolla Kulmunia. Miesten äänet puheenjohtajakisassa menisivät ehkä valtaosin Kaikkoselle ja Kurviselle, mutta tuo äänipotti jakaantuisi kahtia. Tämä saattaisi avittaa Kulmunin keskustan puheenjohtajaksi.

Musta hevonen saattaa muuttaa pelin kulun

Toistaiseksi ei ole tietoa käyvätkö Kulmuni ja Kurvinen ehdolle. Ei pidä missään nimessä myöskään olettaa, että keskustan puheenjohtajakilvan osallistujakaarti rajoittuu edellä mainittuun kolmikkoon.

Keskustan puheenjohtajamittelöön on usein ilmoittautunut niin sanottuja mustia hevosia. Juha Sipiläkin oli aikanaan eräänlainen musta hevonen.

Osa keskustalaisista odottaa johtajakseen nyt jonkinlaista karismaattista messiasta. Siksi on mahdollista, että kilpaan tulee yllätysnimiä.

Antti Kurvinen
Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen on luvannut kertoa myöhemmin, lähteekö hän keskustan puheenjohtajakisaan.Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sitäkään mahdollisuutta ei pidä sulkea pois, etteikö joku ehdokkuudesta kieltäytynyt saattaisi pyörtää vielä puheensa ja ilmoittautua peliin. Näin voi tapahtua, jos kyllin moni keskustavaikuttaja alkaa taivutella jotakuta ansioitunutta puolueaktiivia ehdokkaaksi.

Puheenjohtajan ilmoittauduttava puolueen uudistustyöhön

Kuka kilpaan ilmoittautuukin, hänen täytyy lupautua ajamaan muutosta. Hänen pitää kertoa puolueväelle, että keskustan täytyy ajaa paitsi Suomen, myös köyhän asiaa.

Uuden puheenjohtajan pitää niin ikään kertoa, että hän aikoo käynnistää puolueen uudistustyön, jonka avulla keskusta vahvistaa asemansa 2020-luvun Suomessa. Antti Kaikkonen on nämä asiat jo omasta puolestaan keskustaväelle luvannut.

Kuka keskustan johtoon valitaankin, hänen pitää varautua siihen, että kesällä 2020 hän saattaa saada varsinaisessa puoluekokouksessa itselleen haastajan. Se saattaa olla kovakin. Vaikkapa Annika Saarikko.

Lisää aiheesta:

Antti Kaikkonen pyrkii keskustan puheenjohtajaksi: "Olen vahvalla motivaatiolla mukana"