"Jokainen koittaa raapia jonkinlaisen veneen kasaan, kun on juhannus" - Vapaaehtoiset meripelastajat auttavat vesilläliikkujia

Operaatio Meritähti alkaa torstai-iltana.

meripelastus
Wärtsilä Rescue sisältä.
Päivystys alkaa torstai-iltana. Terhi Varjonen / Yle

Vesilläliikkujia auttaa tänäkin juhannuksena Meripelastusseuran operaatio Meritähti. Meripelastusyhdistysten alukset ovat päivystysvalmiudessa torstai-illasta sunnuntai-iltaan saakka.

Koko Suomessa yhteensä yli 1400 vapaaehtoista eri seuroista päivystää vesillä. Päivystäjiä on pohjalaisvesillä Kaskisten, Molpen ja Vaasan seudulla.

Yksi heistä on vaasalainen Mikko Lehtimäki, jonka juhannukseen merellä päivystäminen on kuulunut jo vuosia.

– Hiukan kolmattakymmenettä juhannusta merialueilla taitaa minulla olla kasassa. Tuntuu siis oikein kotoisalta viettää juhannusta taas merellä, naurahtaa Lehtimäki.

Juhannukset eivät ole veljiä keskenään

Vapaaehtoisten meripelastajien juhannustehtävien määrään vaikuttaa olennaisesti sää. Jos sää on hieno, väkeä on vesillä liikkellä runsaasti ja jos taas sää on huono, jää moni veneilijä suosiolla rannalle.

– Joskus on ollut juhannus, kun ei ole ollut tehtävän tehtävää, ja toisena juhannuksena on menty koko ajan. Sää on semmoinen, jota ihmiset seuraavat. Jos on esimerkiksi varoiteltu kovasta tuulesta pitkään, niin se vähentää veneliikennettä selvästi, kertoo Lehtimäki.

Veneen peräaalto.
Petri Lassheikki / Yle

Meripelastajat seuraavat itsekin tarkoin mitä säätilassa tapahtuu. Valmistautuminen sujuu silti ihan samalla tavalla, onpa luvassa minkälaista säätä tahansa.

Monenlaista vesikulkupeliä liikkeellä

Vesille saatetaan lähteä, vaikka vene ei olisikaan ihan täydessä kunnossa. Meripelastajat näkevät kaikenlaisia vesikulkupelejä päivystyksensä aikana.

– Kyllähän niitä kaikenlaisia on. Me kutsutaan näitä alalla tilastoveneiksi. Semmoisia on, että niissä on juhannuskoivut ja koreja päällekäin ja se venekin saattaa olla heikossa jamassa. Jokainen koittaa raapia jonkinlaisen veneen kasaan, kun on juhannus.

Pitkä rupeama

Vaasan meripelastusyhdistyksen vapaaehtoiset meripelastajat ovat päivystäneet viikonloppuisin jo toukokuusta lähtien. Eniten tehtäviä on kuitenkin monena vuotena ollut vasta heinä-elokuun vaihteessa.

Lehtimäki on huomannut, että veneilykauden alku on mennyt myöhäisemmäksi.

– Juhannuksesta se oikeastaan alkaa vilkastua.

Päivystysvuoro alkaa vaasalaisilla juhannuksena kello 17 torstai-iltana. Lehtimäki päivystää kollegoidensa kanssa sunnuntai-iltaan asti.

Meripelastus pelastusliivit
Petri Lassheikki / Yle

Yhdistyksellä on Raippaluodon Dömmeskatissa tukikohta, joka varustellaan myös juhannukseen sopivaksi.

– Laitetaan juhannuskoivut tukikohdan terassille, sanoo Lehtimäki ja lähtee valmistautumaan päivystyrupeamaansa.

Meripelastuksen hälytysnumero merellä on 029 41000. Liikkeessä olevat pelastusalukset päivystävät myös kutsukanavia VHF16 ja VHFDSC70.