Vastasyntyneiden osasto kaipaa äidinmaidonluovuttajia Keski-Suomesta

Keski-Suomen keskussairaalassa on pulaa äidinmaidosta.

äidinmaito
Äidinmaitokeskus jakaa luovutettua äidinmaitoa vastasyntyneiden osastolle Keski-Suomen keskussairaalassa.
Äidinmaitokeskus jakaa luovutettua maitoa vastasyntyneiden osastolle Keski-Suomen keskussairaalassa.Riikka Kaakkurivaara

Keskussairaalassa toimiva Jyväskylän kaupungin ruokapalvelujen Kylän Kattauksen äidinmaitokeskus kaipaa uusia maidonluovuttajia.

Tällä hetkellä ostomaitoa tarvitaan vastasyntyneiden osastolla 20–25 litraa viikossa, mikä on paljon tavallista enemmän. Kesälomakausi vielä vähentää luovuttajien määrää.

– Tilanne aina vaihtelee, mutta nyt maitoa on mennyt runsaasti jo viikkojen ajan ja äidinmaidolle on kova tarve, toteaa palveluvastaava Jaana Hirvi äidinmaitokeskuksesta.

Äiti voi ryhtyä luovuttajaksi, jos häneltä erittyy maitoa yli kaksi desilitraa vuorokaudessa yli oman lapsen tarpeen.

Luovuttajaksi kelpaa terve, tupakoimaton äiti, jolla ei ole lääkitystä ja joka ei käytä alkoholia. Kyseessä täytyy olla varsin tuore äiti, sillä maitoa ostetaan vain alle kaksi kuukautta aiemmin synnyttäneiltä.

Keskussairaala tarkastaa luovuttajaksi ilmoittautuneen äidin terveydentilan lomakkeella ja verikokeella. Äidinmaitokeskus testaa myös luovutetun maidon turvallisuuden.

Äiti kerää maidon talteen kotonaan pakastimeen, ja äidinmaitokeskus huolehtii maidon noutamisesta viikoittain.

Kuljetusmuodosta sovitaan tapauskohtaisesti, äidin asuinpaikasta riippuen, sillä keskussairaala kerää äidinmaitoa ympäri maakuntaa.

Jyväskylän ulkopuolelta äidinmaito kuljetetaan keskussairaalaan yleensä samalla kyydillä kuin laboratoriotarvikkeet ja verinäytteet, Jaana Hirvi kertoo.

Hyväksi havaitusta maidosta maksetaan luovuttajalle 19 euroa litralta. Jos maitoa on yli osaston tarpeen, sitä voidaan myydä myös sairaalasta kotiutuneille vauvaperheille..