Hyppää sisältöön

Theresa May kertoo saaneensa ilmastoherätyksen Sveitsin jäätiköllä – "Sulaminen oli nopeampaa kuin olisi voinut uskoa"

Kylmän sodan aikaiset satelliittikuvat paljastavat myös Himalajan sulamisen kiihtyneen kaksinkertaiseksi.

Väistyvä pääministeri Theresa May on kertonut taustoja päätökselleen viedä nopealla aikataululla läpi tiukennuksen maan ilmastopolitiikkaan. Kuva: Jessica Taylor / EPA

Britannian väistyvä pääministeri Theresa May on kertonut taustoja päätökselleen viedä nopealla aikataululla läpi tiukennuksen maan ilmastopolitiikkaan.

Maan parlamentti hyväksyi viime viikolla konservatiivihallituksen laatiman ohjelman, jonka mukaan Britannian ilmastopäästöt supistetaan nollaan vuosisadan puoliväliin mennessä.

May kertoo tiistaina julkaisemassaan podcastissa havahtuneensa ilmastonmuutokseen Sveitsin Alpeilla. Hänellä on ollut miehensä kanssa tapana vaellella Alpeilla. Heillä on ollut eräs suosikkipaikka, jossa he ovat käyneet vuodesta toiseen.

Viime vuosina he ovat havainneet huolestuttavan muutoksen.

– Viimeisen reilun vuosikymmenen aikana tietyssä paikassa olemme nähneet jäätikön vetäytyvän nopeudella, jonka ei uskoisi jäätikölle olevan mahdollista, May kertoi.

Vakoilusatelliitit vahvistavat havainnon

Pääministeri May havainnoille on saatu vahvistusta yllättävältä taholta. Yhdysvallat vakoili kilpailijamaitaan satelliiteista, jotka ottivat 1970- ja 80-luvuilla valtavan määrän valokuvia.

Valokuvat pudotettiin satelliiteista ja napattiin ohi lentäviin lentokoneisiin.

KH-9 Hexagon -satelliitti Yhdysvaltain ilmavoimien museossa Wright-Pattersonin lentotukikohdassa Ohiossa. Kuva: Jim Copes / National Museum of the U.S. Air Force

Nyt kuvat on julkaistu ja ne ovat myös ilmastotutkijoiden käytössä. Harvinainen aineisto on aarrearkku, kun tutkijat selvittävät jäätiköiden muuttumista menneinä vuosikymmeninä.

Columbian yliopisto on perehtynyt varsinkin Himalajan jäätiköiden muutoksiin. Kuvista ilmenee, että niiden sulamisnopeus on kaksinkertaistunut viime vuosikymmenten aikana.

KH-9 Hexagon -satelliitin osa esillä Yhdysvaltain ilmavoimien museossa Wright-Pattersonin lentotukikohdassa Ohiossa. Kuva: National Museum of the U.S. Air Force

Yliopiston mukaan vuosina 1975–2000 Himalaja menetti vuosittain neljä miljardia tonnia jäätä vuodessa sulamisen takia. Vuosina 2000–2016 sulaminen oli kiihtynyt kahdeksaan miljardiin tonniin. Tämä vastaa 3,2 miljoonaa olympia-altaallista vettä.

Intian, Kiinan, Nepalin ja Bhutanin jäätiköt ovat ohentuneet keskimäärin lähes puoli metriä vuodessa. Vuoriston matalissa osissa oheneminen on selvästi nopeampaa kuin ylhäällä, missä ilmanala on kylmä.

Sulamiseen ovat vaikuttaneet myös paikallisten sadeolosuhteiden muuttuminen sekä fossiilisten polttoaineiden polttaminen, josta aiheutunut saastelaskeuma tummentaa jäätikön pintaa ja saa sen lämpenemään auringossa.

Tutkimus on julkaistu Science Advances (siirryt toiseen palveluun) -tiedelehdessä ja siitä uutisoi muiden muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun).