"Toivottavasti liha on tulevaisuudessa mahdollisimman lihatonta", sanoo ilmaston puolesta taisteleva Siiri Mäkelä

Nuorten agenda 2030 -puheenjohtaja ei itse syö lihaa, muttei halua syyllistää muita.

8 minuuttia
Siiri Mäkelä, Nuorten agenda 2030 -puheenjohtaja
Ruuantuotanto on ympäristölle iso taakka ja siksi se, miten ja mitä syömme muuttuu. Vieraana Nuorten agenda 2030 -puheenjohtaja Siiri Mäkelä.

Ruoka aiheuttaa suomalaisen ilmastopäästöistä keskimäärin viidenneksen. Sillä, että korvaa lihaa kasvisproteiinilla on siis ilmastokuorman pienentämisen kannalta väliä.

Jos emme muuta syömistämme tai sitä, miten ruokaa tuotetaan, olemme viime vuoden lopulla julkaistun raportin mukaan pulassa (siirryt toiseen palveluun).

World Resources Institute -järjestön raportin mukaan lihansyöntiä pitää vähentää rajusti, jotta kaikille riittää ruokaa maapallolla väkiluvun kasvaessa. Ja suomalaiset syövät paljon lihaa.

Mistä kyse?

Konsulttiyhtiö AT Kearney julkaisi vastikään raportin (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan vuonna 2040 yli puolet kuluttamastamme lihasta ei olisi enää oikeaa, eläinperäistä lihaa.

– Toivon, että tulevaisuudessa liha on mahdollisimman lihatonta, joten arvio kuulostaa oikein hyvältä, sanoo Siiri Mäkelä, Nuorten agenda 2030 -puheenjohtaja.

Mäkelä pitää arviota myös uskottavana.

– Vegaanisen lihan markkinat ovat kasvaneet paljon ja niihin on investoitu merkittäviä summia.

Se ei ole ihme, sillä lihan vähentämistä on suositeltu laajasti. Esimerkiksi Maailman Luonnon Säätiö WWF julkaisi keväällä suosituksen, jonka mukaan punaista lihaa tulisi syödä korkeintaan kerran viikossa.

Kuka ja mitä?

Siiri Mäkelä on Nuorten agenda 2030 -ryhmän puheenjohtaja. Mäkelän päivätyötä on miettiä kestävän kehityksen ruokaa 4H-järjestössä.

Nuorten agenda 2030 -ryhmä järjesti keväällä Helsingin Finlandia-talossa nuorten ilmastokokouksen yhdessä Sitran kanssa. Kokouksen yhteydessä julkaistiin nuorten ilmastojulkilausuma.

Nuorten agenda 2030 -ryhmä perustettiin keväällä 2017 silloisen pääministerin Juha Sipilän johtaman kestävän kehityksen toimikunnan alaisuudessa.

Tätä et ehkä tiennyt

Mäkelä arvelee, että ruuan tuotannon ympäristövaikutukset jäävät usein keskustelussa vähän sivuun keskustelussa.

– Ehkä se johtuu siitä, että ruokavalinnat koetaan niin henkilökohtaisiksi ja sen takia ajatellaan, ettei niihin politiikalla voi tai saa puuttua, Mäkelä pohtii.

Hänen mielestään ruokavalinnat eivät kuitenkaan ole yksityisasia, sillä niillä on niin merkittävä vaikutus ilmaston lämpenemiseen ja luonnon monimuotoisuuden heikkenemiseen. Silti Mäkelä, itse kasvissyöjä, ei halua tuomita niitä, jotka syövät toisin.

– Minua ei kiinnosta syötkö sinä burgerin. Haluan, että kaikki ovat mukana ilmastonmuutoksen vastaisessa taistelussa, Mäkelä toteaa ja lisää, että ehkä ne, jotka syövät lihaa tulevat esimerkiksi mukaan ilmastomarssille tai äänestävät ilmaston puolesta.

Siiri Mäkelä, Nuorten agenda 2030 -puheenjohtaja
Siiri Mäkelä luopui itse lihasta viisi vuotta sitten, pääosin eläinoikeudellisista syistä.

Mikä on tärkeää?

– Maatalouden päästöistä leikkaaminen on ihan yhtä tärkeää kuin fossiilisista polttoaineista luopuminenkin, Mäkelä sanoo.

– Meidän pitää ennen kaikkea keskittyä poliittisten ratkaisujen vaatimiseen. En luottaisi siihen, että teknologia ja markkinat hoitavat asian. Tarvitsemme ehdottomasti myös poliittisia toimenpiteitä, koska tiedämme kaiken tutkimustiedon perusteella, että lihalla on todella merkittävät ympäristövaikutukset.

Siiri Mäkelää haastatellaan 8 minuuttia -ohjelmassa. Katso haastattelu klikkaamalla pääkuvaa.

Katso myös edelliset jaksot tästä.

Lue lisää:

Vatsat täyttyvät nyt tavalla, jota aiemmat sukupolvet ihmettelisivät – Näin liha valloitti suomalaisten lautaset

Lopettaisinko juuston syömisen vai vaihtaisinko sähköautoon? Kokeile Ylen ilmastolaskurilla, mitkä teot sopivat sinulle ja mikä vaikutus niillä on päästöihin

Lihansyönti sai keskustelun tunteikkaaksi – puheenjohtajat eivät tehneet irtiottoja: Lue analyysi suuresta vaalikeskustelusta

Katso, löytyykö sinun ruokaympyrästäsi nämä viisi pahinta saastuttajaa

Joona-Hermanni Mäkisen kolumni: Lihansyönnillä ei ole tulevaisuutta

Aiheesta muualla:

Why We Don't Need Animals to Keep Enjoying Meat (siirryt toiseen palveluun) (Time 6.6.2019)

Vieraskolumnit: Lehmän uusi rooli (siirryt toiseen palveluun)(Maaseudun tulevaisuus 2.4.2019)