Helteitä, sateita ja ukkosta: Juhannusta vietetään hyvin vaihtelevassa säässä

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosissa. Pintavesien lämpötila on lähes kaikkialla korkeammalla kuin tavallisesti näihin aikoihin.

juhannus
Juhannuksen viettoa Seurasaaressa 2018.
Juhannuksen viettoa Seurasaaressa 2018.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Juhannuksen vietossa on syytä varautua lähes kaikkeen. Viikonlopun aikana Suomen yli kulkee saderintama, joka työntää helteet pois tieltään ja tuo mukanaan voimakkaita ukkoskuuroja. Toisaalta pintavesien lämpötilat ovat kohonneet viime päivien helteiden vuoksi.

Metsäpalovaroitus on voimassa maan etelä- ja keskiosissa, eli avotulen tekeminen on näillä alueilla juhannuksen aikana kielletty. Etelässä varoitetaan tänään voimakkaasta uv-säteilystä. Perjantaina ja lauantaina varoitetaan voimakkaasta tuulesta ja ukkosista.

Tänään sää on vielä enimmäkseen poutaista ja aurinkoista. Maan etelä- ja keskiosissa lämpötila nousee hellelukemiin yli 25 asteeseen. Päivän aikana voi kuitenkin esiintyä sade- ja ukkoskuuroja.

Ilta on enimmäkseen aurinkoinen ja etenkin etelässä myös varsin lämmin. Illan ja yön aikana sateet leviävät yhä laajemmin maan pohjoisosiin.

Juhannuksen sää
Juhannuksen aikana Suomen yli kulkee saderintama, joka tuo mukanaa voimakkaita ukkoskuuroja. Kerttu Kotakorpi / Yle

Juhannusaattona sateita ja ukkosta

Huomenna juhannusaattona saderintama liikkuu kohti itää, ja sen yhteydessä voi syntyä hyvinkin voimakkaita sade- ja ukkoskuuroja sekä voimakkaita puuskia.

Idässä on vielä päivällä hyvin lämmintä ja lämpötila voi käydä jopa 30 asteessa. Erityisen lämmintä on Kaakkois-Suomessa.

– Huomenna kannattaa olla varovainen, jos lähtee veneellä liikkeelle. Sää on päivällä lämmin ja aurinkoinen, mutta ukkonen voi yllättää, meteorologi Kerttu Kotakorpi sanoo.

Lännessä sää poutaantuu sateiden jälkeen, mutta lämpötila jää kuitenkin hellerajan alapuolelle. Pohjoisessa on selvästi viileämpää ja sateita sekä ukkosia tulee laajasti päivän aikana.

Juhannuspäivänä koleaa ja tuulista

Matalapaine hallitsee säätä myös lauantaina juhannuspäivänä. Sateita liikkuu edelleen pohjoisessa ja sää on koleaa. Lämpötilat voivat jäädä jopa alle 10 asteen. Sateen lomassa esiintyy myös ukkosia. Ukkos- ja sadekuuroja liikkuu myös maan keskivaiheilla.

Juhannuksen lämpötilakartat
Tänään sää on vielä enimmäkseen poutaista ja aurinkoista. Maan etelä- ja keskiosissa lämpötila nousee hellelukemiin. Kerttu Kotakorpi / Yle

Etelässä kuurot jäävät melko vähiin ja sää on pääosin poutaista ja aurinkoista. Maan etelä- ja keskiosissa on lauantaina hyvin tuulista. Lämpötilat laskevat selvästi viime päivien lukemista, joten ilma voi tuntua viileältä.

Vedet tavallista lämpimämpiä

Viime päivien lämmin jakso on kohottanut pintavesien lämpötilaa. Lähes kaikilla havaintopaikoilla lämpötila on ajankohtaan nähden keskimääräistä korkeammalla (siirryt toiseen palveluun).

Keskiviikkona Etelä- ja Keski-Suomen pintalämpötilat vaihtelivat 16 ja 20 asteen välillä. Pohjois-Suomessa sekä Kainuussa vesien lämpötilat olivat 11 ja 20 asteen välillä.

Aurinkoisen ja lämpimän sään on ennustettu jatkuvan juhannukseen saakka, joten pintavedet voivat edelleen lämmetä. ennusteiden mukaan pintavedet voivat hieman viilentyä juhannuksen jälkeen.

Lue aiheesta lisää:

Ylen sääsivut

Juhannuksen menoliikenne käynnistyy aurinkoisessa säässä, ruuhkahuippu kello 16 ja 17 välillä

Kauppojen aukioloajat vaihtelevat, ruuhkia torstaina ja perjantaina – tämä sinun kannattaa tietää, kun lähdet juhannuksen viettoon