1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinalainen tuomioistuin: Interpolin entinen päällikkö on tunnustanut ottaneensa lahjuksia

Meng Hongwei katosi viime syyskuussa Kiinan-matkallaan, ja häntä on syytetty Kiinassa korruptiosta.

Kiina
Meng Hongwei
Meng Hongwei Moskovassa vuonna 2018. Mikhail Metzel / AOP

Kansainvälisen poliisijärjestön Interpolin entinen päällikkö Meng Hongwei on kiinalaisen tuomioistuimen mukaan tunnustanut ottaneensa vastaan lahjuksia.

Meng katosi viime syyskuussa, kun hän oli matkustanut Kiinaan Ranskan Lyonista, jossa Interpolin pääkonttori sijaitsee.

Hieman myöhemmin selvisi, että Meng oli Kiinan viranomaisten huostassa ja häntä epäiltiin korruptiosta.

Meng on nyt kuvattu pohjoiskiinalaisessa tuomioistuimessa vastaamassa lahjussyytteisiin. Kiinan kommunistisen puolueen Kansan päivälehden mukaan Meng tunnusti ottaneensa vastaan yhteensä vajaan kahden miljoonan euron suuruiset lahjukset.

Tianjinissa toimiva tuomioistuin ilmoitti antavansa tuomion tapauksessa myöhemmin.

Mengiä syytetään siitä, että hän käytti asemaansa Kiinan hallinnossa väärin vuosina 2005–17 ja tuotti laitonta hyötyä useille yrityksille ja henkilöille, South China Morning Post -lehti (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa. Meng toimi Kiinan valtionhallinnossa esimerkiksi varaturvallisuusministerinä ja merivartioston johtotehtävissä.

Mengin katoaminen herätti keskustelua siitä, mihin asti Kiinan vaikutusvalta yltää. Kiinalaisia toimii johtotehtävissä useissa kansainvälisissä järjestöissä. Asiantuntijat näkevät Mengin pidätyksen osana presidentti Xi Jinpingin aloittamaa laajamittaista korruption vastaista taistelua.

Lisää aiheesta:

Vaimolle jäi veitsi-emoji, kun Kiina nappasi omansa takaisin – Kiinaan voi olla vaikea luottaa, jos kuka tahansa voi kadota kuten Interpolin johtaja

Lähteet: Reuters, AP, AFP, STT

Lue seuraavaksi