Suvi Pulkkinen auttoi yöllä eksyneen naisen kotiin ja hätkähti, missä oloissa vanhukset oikein elävät: "Asunnossa haisi järkyttävältä"

Asiantuntija neuvoo soittamaan akuutissa tilanteessa hätänumeroon.

vanhukset
Vanha nainen pitää kävelykepistä molemmin käsin
Kuvituskuva. Tamperelainen Suvi Pulkkinen auttoi muistisairaan vanhuksen kotiin ja yllättyi, miten vaikea apua on saada. AOP

Se yö jää tamperelaisen Suvi Pulkkisen mieleen. Ja tämä voisi tapahtua kenelle tahansa meistä, siksi Pulkkinen päätti kertoa siitä julkisesti.

Suvi Pulkkinen oli hoitamassa tällä viikolla lemmikkejä keikalla Tampereella. Hän lopetti kierroksensa kello 23 tiistaina ja poistui kerrostalosta sisäpihalle, kun hän näki jotain pysäyttävää.

Viereiseen rappuun pyrki avaimilla sisään vanhus, mutta hän ei saanut ovea auki. Suvi Pulkkinen jäi kaivelemaan auton avaimia laukusta, jotta hän sai syyn jäädä hetkeksi. Vanhus jatkoi seuraavan oven luokse. Silloin Pulkkinen kysyi, voisiko hän auttaa.

– Rouva kertoi, ettei löytänyt kotiinsa, koska olivat hiljattain miehensä kanssa muuttaneet uuteen asuntoon.

Nainen kertoi tulleensa bussilla takaisin sairaalasta, mihin mies oli aiemmin päivällä joutunut. Vanhus kysyi Pulkkiselta monta kertaa, millä asioilla tämä on. Pulkkinen toisteli olevansa hoitamassa kissoja.

– Ihanaa, minullakin on ollut, nainen oli sanonut.

Alaovi aukesi ja vanhus toivotti hyvät illanjatkot. Pulkkisen hälytyskellot soivat, ja hän kertoi saattavansa naisen kotiin asti.

– Asunnon ovi ei auennutkaan avaimilla. Päätimme mennä kerros kerrokselta ylemmäs, kunnes pääsimme oikealle ovelle.

Taas vanhus kysyi, millä asioilla Suvi Pulkkinen on. Kissoja hoitamassa, Pulkkinen toisti.

Omainen löytyi

Ovensuussa Suvi Pulkkinen kysyi, oliko naisella omaisia, keille soittaa. Rouva sanoi, ettei sellaisia ole ja puhelin on sairaalassa.

Vanhus kännykkä kädessä.
Kuvituskuva. Vanhus ei Suvi Pulkkisen mukaan muistanut kotiovea, omaista tai puhelimen pin-koodia.Timo Sihvonen/Yle

Suvi Pulkkinen pyysi lupaa katsoa ympärille asunnossa. Se sopi. Kännykkä löytyi makuuhuoneesta laturista sammuneena.

– Rouva ei tiennyt pin-koodia. Sain puhelimen auki ja rouvan suostumuksella käytiin sitä läpi, kun huomasin vastaamattoman puhelun. Kysyin, kuka tämä henkilö on. Rouva vastasi sen olevan heidän monen vuoden takainen perhetuttunsa.

Soittaja paljastui omaiseksi, joka on hoitanut vanhusten asioita. Pulkkinen soitti numeroon ja teki raportin tilanteesta.

– Asunnossa haisi järkyttävältä, ulostetta oli lattioilla, seinissä ja ovissa. Missään ei ollut lamppua kytkettynä. Keittiössä oli kaksi laatikkoa ruokia keskellä lattiaa. Joulukinkku oli keittiön tasolla. Jääkaapissa oli vanhoja ruokia, jotka olivat tahrautuneet kädenjälkiin.

Omainen kertoi tavanneensa pariskunnan aiemmin samana päivänä, mutta häntä ei päästetty asuntoon sisälle. Naapurit olivat kertoneet saattaneensa rouvan takaisin kotiin monta kertaa ja välillä tämän nukkuneen ulkonakin.

Selvisi, että pariskunnalle oli yritetty saada apua jo pidempään. Suvi Pulkkinen kertoo tarinan omaisen luvalla.

– Yksi tekstiviesti oli päivystävältä sosiaalitoimelta tullut kaksi viikkoa aiemmin. Sekin on jäänyt ilmeisesti siihen, kun rouvaa ei ollut tavoitettu.

Pulkkisen tiedon mukaan pariskunnan luona oli myös yritetty käydä, mutta sisälle ei ollut päästetty.

Apua oli yritetty saada aiemmin

Kun kello oli puolenyön, Suvi Pulkkinen lähti kotiin. Hän jäi odottamaan ulko-ovelle, ettei vanhus tullut asunnosta enää ulos.

– Soitin myös hätäkeskukseen tilanteesta. Minun piti pitää puhelin päällä, mikäli soittaisivat minulle vielä. Soittoa ei tullut.

Suvi Pulkkinen lähetti törkyisestä asunnosta kuvat omaiselle, jos se auttaisi saamaan apua. Selvisi, että rouvan aviomies on sairaalassa, ja hänen pitäisi kotiutua perjantaina.

Vielä samana yönä rouva oli lähtenyt kolmelta ulos, mutta soitti sillä kertaa omaiselle. Omainen löysi rouvan ulkoa ja vei eteiseen.

– Pitääkö sattua vielä jotain, ennen kuin tähän reagoidaan? Se oli omaisen kysymys puhelumme päättyessä, Pulkkinen kertoo.

Samasta vanhuksesta voi tulla useita huoli-ilmoituksia

Suomessa on yhä enemmän muistisairaita. Muistiliiton mukaan heitä on arviolta vajaat 200 000. Vuosittain tulee 14 500 uutta sairastunutta.

Miten vastaavissa tilanteissa tulisi toimia, johtava sosiaalityöntekijä Tapani Unkila Tampereen sosiaalipäivystyksestä?

– Jos tilanne on akuutti, kannattaa soittaa hätänumeroon 112. Sieltä arvioidaan ensihoidon tarve. Jos on tarve akuutille sosiaalipalvelulle, poliisi tai ensihoito ottaa yhteyttä sosiaalipäivystykseen, Unkila sanoo.

Jos kyse ei ole akuutista tilanteesta, kannattaa Unkilan mukaan olla yhteydessä paikkakunnan kotihoitoon.

Sosiaalipäivystys voi tehdä huoli-ilmoituksen peruspalveluihin, jotka arvioivat vanhuksen hoidon tarpeen.

Vanhus työntää rollaattoria
Kuvituskuva. Jos vanhuksella on hätä ja hän on sekava, kannattaa soittaa hätänumeroon. Henrietta Hassinen / Yle

Unkilan mukaan vanhuslaki velvoittaa poliisin ja ensihoidon tekemään ilmoituksen, jos vanhuksen pärjääminen huolestuttaa.

Aina huoli-ilmoitukset eivät jostain syystä johda siihen, että vanhus pääsee hoitoon.

– Meillekin voi tulla huolenaiheita samasta vanhuksesta. Ensihoidosta on saatettu lähettää sama vanhus monta kertaa eteenpäin.

Joskus vanhus ei saa apua, koska hän ei suostu ottamaan sitä vastaan. Vastustus voi liittyä muistisairauden oirekuvaan.

– Vanhus ei välttämättä halua ottaa vastaan tarvittavia palveluita.

Aina sopivaa hoitopaikkaa ei ole helppoa löytää.

Unkilan mukaan huolenilmaukset ovat lisääntyneet.

"Ihmisten pitäisi avata silmänsä"

Suvi Pulkkinen kertoi omaisen luvalla tapauksesta sosiaalisessa mediassa. Hän toi asian julkisuuteen, koska vanhuksia pitäisi kohdella hänen mukaansa nykyistä paremmin. Hän ei usko kyseessä olevan yksittäistapaus.

– Ihmisten pitäisi avata silmänsä, koska näitä tapahtuu varmasti paljon.

Toiseksi hän haluaa kiinnittää huomiota siihen, etteivät ihmiset vain jatkaisi matkaansa, vaikka näkevät muistisairaita pulassa.

– Helpoin tapa on kysyä, voiko auttaa tai soittaa hätäkeskukseen. Sieltä osataan kyllä neuvoa. Pääasia on, että kysyttäisiin, oltaisiin läsnä ja huomioitaisiin jokainen, Suvi Pulkkinen sanoo.

Korjaus 14.35 vuosittain sairastuu 14 500, eikä 4 500.

Lue lisää:

Analyysi: Vanhukset pääsivät kerrankin Säätytalon pöytiin – hoitajamitoitus noussee, eihän kotona asuva mummo unohdu?

Ovet piiloon tai säppiin – näin omaiset auttavat muistisairasta, mutta professorin mukaan keinot “voivat olla vaarallisia"

"Monesti työvuoron jälkeen autoon päästyäni purskahdin itkuun" – Hoitajat kertovat kokemuksistaan hoivakodeissa Ylen kyselyssä