Teollisuuskaupungit ryhtyivät torjumaan ilmastonmuutosta – Lahden ja Lappeerannan ponnistelut huipentuvat Oslossa

Euroopan vihreä pääkaupunki –kilpailu ratkeaa torstaina.

Euroopan ympäristöpääkaupunki
Pyöräilijöitä rantaraitilla Lahden satamassa.
European Green City Award - kilpailussa arvioidaan muun muassa hakijakaupunkien toimia ilmastonmuutoksen hillinnässä ja kestävän kaupunkiliikenteen edistämisessä. Timo Vepsäläinen / Yle

Juhannusaatonaattona kello 21 Suomen aikaa sen pitäisi olla selvää. Onko kahden suomalaisen kaupungin muutos teollisuuskaupungeista ympäristökaupungeiksi tarpeeksi vakuuttavaa? Sitä arvioi kansainvälinen viisihenkinen tuomaristo. Tuomaristo on perehtynyt etukäteen kaupunkien ilmastotoimiin ja arvioinut niitä eri kriteerein.

– Tuomaristo myös kiinnittää huomiota siihen, kuinka innostuneita kaupungin edustajat ovat tekemään kestävän kehityksen työtä, kertoo tuomaristossa kolmena edellisenä vuotena istunut Espoon kaupunginvaltuutettu ja Euroopan alueiden komitean jäsen, Sirpa Hertell (vihr.)

Aikataulusyistä Hertell jäi tuomaristosta tänä vuonna pois, joten tällä kertaa siihen ei kuulu yhtään suomalaista jäsentä. Sen sijaan tuomaristossa istuu kaksi ranskalaista jäsentä, mikä herättää lahtelaisissa huolta, sillä Lahden kanssa finaalissa kilpailevat juuri ranskalaiskaupungit, Lille ja Strasbourg.

– Tuomaristo ei tietenkään voi vetää kotiinpäin. On tosi tärkeää olla puolueeton ja rehellinen, sanoo Hertell.

Aluepolitiikka voi kuitenkin vaikuttaa päätökseen. Lahti on mukana finaalissa kolmatta kertaa, mutta viime vuonnakaan parhaat pisteet eivät riittäneet voittoon saakka. Euroopan vihreä pääkaupunki 2020 tittelin korjasi Lissabon.

– Vaikka sitä ei ole sääntöihin kirjattu, niin kyllä tuomaristo katsoo alueellista tasapainoa. Voittajien pitää tulla eri puolilta Eurooppaa. Pohjoismaat ovat niin vahvoja kestävän kehityksen edistämisessä, että saattaisi käydä niin, että voittajat olisivat hyvin usein Pohjois-Euroopasta.

Aluepolitiikkaa voi näkyä myös siinä, että molemmat suomalaiset kaupungit eivät todennäköisesti voi voittaa.

–Se on poikkeuksellista, jos kaksi kaupunkia samasta maasta voittaa, sanoo Hertell.

Palkinto hyödyttää myös asukkaita

EU:n vihreä pääkaupunki –kilpailua on järjestetty vuodesta 2010. Ensimmäisenä vuonna pääkaupungiksi valittiin Tukholma. Tänä vuonna voittajalle on luvassa 350 000 euron palkinto. Palkinto edellyttää myös, että ilmastotoimia jatketaan kilpailun jälkeenkin, sillä voittajakaupunki toimii muille EU kaupungeille esimerkkinä.

– Kun kestävään kehitykseen ja ympäristön viihtyvyyteen panostetaan, hyötyvät siitä myös asukkaat. Se myös houkuttelee yrityksiä, sillä yritykset haluavat sijoittua kestävän kehityksen kaupunkeihin. Se taas tuo työpaikkoja ja vetovoimaa kaupungille, perustelee Hertell.

Lahti esittelee hiilineutraalia jääkiekkojoukkuetta

Lahti on hakenut titteliä yhä uudelleen, koska näkee sen tuovan maine- ja brändihyötyä kaupungille. Vaikka Lahti on määrätietoisesti tehnyt kestävän kehityksen työtä, Suomessa Lahtea ei mielletä varsinaisesti ympäristökaupungiksi.

– Se on juuri lahtelaisten etu, että muutos on ollut iso. Heidän lähtökohtansa eivät ole olleet mitenkään helpot, mutta tahto muuttua kestävän kehityksen kaupungiksi on ollut vahva, sanoo Sirpa Hertell.

Lahti on luopunut kivihiilen käytöstä tänä keväänä ja se on aloittamassa ensimmäisenä maailmassa asukkaille tarkoitetun henkilökohtaisen päästökaupan. Lahteen saapuvat kansainväliset vieraat haluvat usein perehtyä kaupungin vesistöosaamiseen ja jätteiden tehokkaaseen kierrätykseen.

Oslossa lahtelaisten esitykseen kuuluu myös jääkiekkojoukkue Pelicans, jonka pelaajat kertovat kuinka joukkue pyrkii hiilineutraaliksi.

Suomalaisia finalisteja yhdistää yliopisto

Lappeenrannan kaupunki on finaalissa European Green Leaf -sarjassa, johon osallistuu pienempiä kaupunkeja. Lappeenrannan kanssa tittelistä kilpailevat Mechelen Belgiasta ja Limerick Irlannista.

Lappeenranta on jo pitkään markkinoinut itseään ympäristöasioilla. Vuonna 2016 se valittiin muun muassa WWF:n Earth Hour City Challenge -kilpailun finaaliin ja Suomen ilmastopääkaupungiksi.

Lappeenrannan joukkuetta Norjassa vetävän kaupunginjohtaja Kimmo Jarvan mukaan Lappeenranta toteuttaa vihreitä arvoja yritysten ja oppilaitosten kanssa yhteistyössä.

– Ympäristöasiat toteutuvat yhteistyönä ja verkostomaisesti. Se on sellainen kombinaatio, jossa kaikki ovat saaneet tulosta aikaiseksi, Kimmo Jarva korostaa.

Erikoinen yhdistävä tekijä suomalaisten finalistien, Lappeenrannan ja Lahden, välillä on molemmissa kaupungeissa toimiva Lappeenrannan ja Lahden teknillinen yliopisto. Se on profiloitunut erityisesti uusiutuvan energian tutkimuksessa.

Äskettäin yliopisto kertoi muun muassa tutkimuksesta, jossa ilman hiilidioksidista tehdään proteiinia. Tutkimuksen pohjalta on jo syntymässä yritystoimintaakin.

Kello 19:30 alkavaa palkintogaalaa voi seurata suorana tästä linkistä (siirryt toiseen palveluun).