Kehuja keränneen terveydenhuoltomallin rakentanut mies uhosi, ettei jää eläkkeelle ennen kuin sote on valmis – toisin kävi

Kokenut terveydenhuollon uudistaja tunsi suurta turhautumista kun soteuudistusta ei tällä vuosikymmenelläkään saatu valmiiksi.

terveydenhoito
Pentti Itkonen
Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen on rakentanut terveydenhuoltouudistusta Suomeen vuosikymmeniä.Mikko Savolainen / Yle

LappeenrantaEtelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtaja Pentti Itkonen istuu Lappeenrannan keskussairaalan rantasaunan terassilla katse tiukasti Saimaalle suunnattuna. Vaikka Itkonen ei kalamies olekaan on Saimaa hänelle rakas ja merkityksellinen vesistö.

Koti sijaitsee Saimaan äärellä Lappeenrannan Karstunrannassa. Siellä on yli satavuotias asuinrakennus, jonka hirret ja tiilet on tuotu vaimon kotipitäjästä ja rakennettu uudelleen hirsi ja tiili kerrallaan.

Pentti Itkonen sanoi viisi vuotta sitten julkisuudessa jäävänsä eläkkeelle, kun soteuudistus saadaan maaliin. Toisin kävi. Pentti Itkonen täyttää elokuussa 69 vuotta ja jää syyskuun alusta eläkkeelle Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiirin toimitusjohtajan tehtävästä.

– Kyllä uudistuksen eteen on paljon töitä ehditty tehdä ja ylimääräisiä kustannuksia on matkan varrella syntynyt, kun sotea ei vieläkään valmiiksi saatu.

Maakunnallinen sosiaali- ja terveyspiiri Eksote on toiminut Etelä-Karjalassa vuodesta 2010.

Filosofian tohtori Pentti Itkonen tuli vuonna 2009 rakentamaan Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiriä. Sitä ennen hän oli viisi vuotta sosiaali- ja terveysministeriössä kehittämisjohtajana.

Paljon hyvää on saatu aikaan

Pentti Itkonen on ylpeä Eksotessa kehitetyissä asioista. Esimerkiksi laitoshoidon purkaminen ja kotiin vietyjen palvelujen ja kuntoutuksen kehittäminen sekä ensihoitomalli ja liikkuvat palvelut ovat asioita joita on tultu katsomaan muualtakin Suomesta kertoo Itkonen.

– Meillä on ollut myös hyvä henkilökunta, johtajia ja esimiehiä myöten, jotka ovat sitoutuneita ja motivoituneita tähän tekemiseen.

Esimerkiksi liikkuva Mallu-auto vie terveydenhoitopalveluita eri puolille Etelä-Karjalaa. Mallu-auto on Eksoten liikkuva sairaanhoitajan vastaanotto. Auto päivystää muutaman tunnin vaikka Ylämaan entisen kunnantalon pihalla. Asiakkaat voivat autossa käydä tapaamassa sairaanhoitajaa, joka voi ottaa esimerkiksi verikokeita potilaasta.

Liikkuvan auton “sisus” voidaan muuttaa tarpeen mukaan. Koululaisten hampaat voidaan tarkastaa Mallu-autossa oman koulun pihalla, ilman että oppilaiden tarvitsee lähteä kymmenien kilometrien päähän hampaiden tarkastukseen. Näin säästyy kaikkien aikaa ja vaivaa.

Asioita pitää uskaltaa viedä eteenpäin

Kaikkia muutoksen tuulet eivät ole miellyttäneet. Kuntien terveyskeskusten ja vuodeosastojen alasajot ovat olleet monelle kuntalaiselle viimeinen niitti. Pentti Itkonen kertoo, että hän on liiankin selvästi kertonut oman mielipiteensä ja siitä ei ole aina pidetty. Eksoten arvostelu on henkilöitynyt usein suoraan häneen. Itkosella onkin selkeä neuvo seuraajalleen.

– Näin suuren organisaation johtajalla pitää olla mielipide ja se pitää myöskin sanoa. Pitää uskaltaa viedä asioita eteenpäin.

Suurimmat haasteet Eksotella ovat samat kuin muuallakin maassa: väestön ikääntyminen ja siitä aiheutuvat kustannukset. Lääkäri- ja hoitajapula on krooninen kaikissa maakunnissa. Kuntien mahdollisuudet rahoittaa terveyspalveluja ovat laskussa.

Pentti Itkonen
Sote-uudistusta ei Pentti Itkosen työuran aikana ehditty saada valmiiksi ja se jää harmittamaan syyskuussa eläkkeelle jäävää soteveteraania. Mikko Savolainen / Yle

– Tosiasia on, että palvelut tarvitsevat enemmän rahoitusta kuin on ajateltu. Asiat eivät ratkea määrärahoja vähentämällä.

Palvelujen kehittämiseen pitää Itkosen mielestä pystyä satsaamaan vaikeassakin taloustilanteessa.

– Nopealla aikataululla ei ole näköpiirissä mitään sellaista toimintatavan muutosta tai digitalisaation tuomaa suurta hyötyä, etteivät kustannukset nousisi.

Maakuntavero ei ole ratkaisu

Mahdollista maakuntaverotusta Itkonen ei pidä ratkaisuna maakuntien kehnoon taloustilanteeseen.

– Kunnatkaan eivät pysty saamaan verotuloja riittävästi. Mitä ne maakunnat verottaisivat, kysyy Itkonen.

Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveyspiiri on myynyt liiketoimintojaan ulkopuolisille. Samoin kunnat ovat myyneet sote-kiinteistöjään.

– Kaikki mahdollinen on kohta myyty. Tulot eivät lisäänny verotuksen kautta, mutta menot kasvavat koko ajan.

Pentti Itkonen uskoo, että kun tekniset järjestelmät saadaan kuntoon, näyttää sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus jo paljon valoisammalta. Ihmisten työ sotessa on sidottu erilaisiin järjestelmiin, jotka vievät valtavasti aikaa varsinaisesta työstä.

– Nyt vasta ollaan siirtymässä siihen, että nämä järjestelmät vapauttavat työntekijät käyttämään sitä omaa osaamistaan ja taitoa, jota on koulutuksella ja kokemuksella hankittu.

Pentti Itkonen toimistossaan
Seuraajalleen Pentti Itkosella on selkeä viesti. Näin suuren organisaation johtajalla pitää olla mielipide ja se pitää myöskin sanoa. Mikko Savolainen / Yle

Yhteistyökumppaneita useasta ilmansuunnasta

Piskuinen Etelä-Karjala etsii yhteistyömahdollisuuksia myös Venäjältä. Etelä-Karjalan keskussairaala tarjoaa itsemaksaville ulkomaisille synnyttäjille mahdollisuuden synnyttää Lappeenrannassa. Kumppaneita tarvitaan, jotta laajan päivystyksen sairaala voidaan säilyttää Etelä-Karjalassa.

Yhteistyö naapurimaakuntien kanssa on vähäistä. Kymenlaakson intressit ovat Helsingin suunnassa. Etelä-Savo puolestaan kurkottaa Kuopion ja Keski-Suomen suuntaan.

Helsingin yliopistollisen sairaalan kanssa tehtävä yhteistyö on kuitenkin merkittävää. Vuosittain Eksote ostaa yliopistosairaalalta palveluja jo noin 20 miljoonalla eurolla.

– Pääkaupunkiseutu on meille luonnollinen ja tärkeä suunta. Tavoitteena on muun muassa saada lääkäreiksi opiskelevia ensin työharjoitteluun, ja myöhemmin työskentelemään Etelä-Karjalaan

Yhteistyöstä kertoo myös se, että Eksoten laboratorio- ja kuvantamispalvelut siirtyvät liikkeenluovutuksena Helsingin yliopistollisen sairaalan Huslabille vuoden 2019 lopussa.

Elämä jatkuu

Pentti Itkonen jää eläkkeelle syyskuussa 69-vuotiaana. Lupaus siitä, ettei hän jää eläkkeelle ennen kuin sote on saatu maaliin jää vähän kaivertamaan. Toisaalta jatkuva sote-uudistuksen odottelu on puuduttanut.

– Alussa oli tekemisen meininki ja saatiin paljon asioita eteenpäin. Se on kieltämättä turhauttavaa, kun sotea ei valmiiksi saatu.

Täysin vapaaherraksi Pentti Itkonen ei aio heittäytyä syksylläkään. Jäsenyys Kelan hallituksessa jatkuu ainakin vuoden vaihteeseen. Myös houkutus jakaa vuosikymmenten aikana kertynyttä sosiaali- ja terveydenhuollon tietotaitoa on Itkosella mielessä.

Sen enempää hän ei kuitenkaan vielä halua suunnitelmistaan kertoa.

Kotona, Lappeenrannan Karstunrannassa mieluisaa tekemistä ja puuhastelua riittää suurella tontilla ympäri vuoden. Läheisyydessä sijaitsee Rauhan golfkenttä, joka vie miehen useita kertoja kesässä rakkaan golfharrastuksen pariin. Myös pyörälenkit ja talvella hiihtoretket kuuluvat kunnostaan huolta pitävän miehen rutiineihin.

Kuuntele Pentti Itkosen haastattelu tästä.