Vanhuksilta rahaa huijannut valepoliisi tuomittiin yli vuodeksi vankeuteen

Mies sai huijattua 80 000 euroa lähes 20 uhrilta.

talousrikokset
Lakikirja
Myös kolme muuta henkilöä sai tuomion. Emilia Malin / Yle

Päijät-Hämeen käräjäoikeus on tuominnut vuodeksi ja kahdeksi kuukaudeksi vankeuteen poliisina esiintyneen miehen.

Hänen syykseen luettiin 17 rikosta, joiden joukossa oli törkeä petos, petoksia ja petoksen yrityksiä. Tuomittu oli tehnyt rikokset eri puolilla Suomea vuosina 2016 ja 2017. Hän sai siirrettyä yhteensä noin 80 000 euroa rahaa uhrien pankkitileiltä.

Vuonna 1991 syntynyt mies oli esiintynyt puhelimessa muun muassa rahanväärennösrikoksia tutkivana poliisina ja pyytänyt uhreja luovuttamaan itselleen rahaa, jota hän väitti väärennetyksi. Mies oli pyytänyt vanhuksilta myös verkkopankkitunnuksia ja käyttänyt niitä tilisiirtoihin.

Mies määrättiin maksamaan vahingonkorvauksia, joista osan hän joutuu korvaamaan yhdessä rikoskumppaneidensa kanssa. Suurin yksittäinen korvaussumma on 55 400 euroa, joka määrättiin maksettavaksi pankille.

Tuomiot myös rahansiirroissa avustaneille

Myös kolme muuta henkilöä saivat tuomion. Vuonna 1997 syntynyt mies tuomittiin avunannosta kahteen petokseen ja yhteen törkeään petokseen kahdeksaksi kuukaudeksi ehdolliseen vankeuteen.

Oikeus tuomitsi myös avunannosta törkeään petokseen vuonna 1988 syntyneen miehen. Hänen tuomionsa on puoli vuotta vankeutta. Petoksessa avustaneen 1988 syntyneen miehen äiti tuomittiin sakkorangaistukseen tuottamuksellisesta rahanpesusta.

Hänen pankkitililleen oli siirretty rahaa, jonka hän oli sittemmin luovuttanut pojalleen. Vuonna 1956 syntynyt nainen määrättiin 880 euron sakkoihin.

Jutussa oli parikymmentä asianomistajaa. Huijauksia valepoliisi tehtaili eri puolilla maata, muun muassa Helsingissä, Heinolassa, Kouvolassa, Lappeenrannassa, Juvalla, Rovaniemellä, Sastamalassa, Sotkamossa sekä Pälkäneellä.

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen.