1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ihmissalakuljetus

Neljä ihmissalakuljettajaa sai elinkautisen Eurooppaa järkyttäneistä siirtolaisten kuorma-autokuolemista

71 siirtolaista tukehtui kuorma-auton sisälle Itävallassa siirtolaiskriisin vilkkaimpaan aikaan vuonna 2015.

Rikospaikkatutkijat tutkivat siirtolaisia salakuljettanutta kuorma-autoa Itävallassa kesällä 2015. Kuva: Roland Schlager / EPA

Neljä ihmistä on tuomittu elinkautisiin vankeusrangaistuksiin tapauksesta, jossa 71 siirtolaisen ruumiit löydettiin hylätystä kuorma-autosta Itävallassa vuonna 2015.

Unkarilainen tuomioistuin tuomitsi afganistanilaisen salakuljettajaringin johtajan ja hänen kolme bulgarialaista rikoskumppaniaan murhista. Salakuljettajista kolmella ei ole mahdollisuutta ehdonalaiseen ja yhden on kärsittävä tuomiotaan vähintään 30 vuoden ajan.

Itävallan poliisi löysi kylmäkuljetuksiin tarkoitetun kuorma-auton moottoritien laidasta lähellä Unkarin rajaa elokuussa 2015. Sisällä poliisia odotti karmea näky: kymmenien siirtolaisten pitkälle mädäntyneet ruumiit.

Kuolleista 59 oli miehiä ja kahdeksan naisia, ja ruumiiden joukossa oli neljä lasta. Kansalaisuuksiltaan siirtolaiset olivat syyrialaisia, irakilaisia ja afganistanilaisia.

Itävallan poliisin mukaan kuorma-auton ilmastointijärjestelmä ei toiminut, minkä takia kyydissä olleiden siirtolaisten uskotaan tukehtuneen pian autoon nousun jälkeen.

Oikeuden mukaan matkustajat alkoivat hakata kuorma-auton ovia sisältä päin, kun he tajusivat olevansa tukehtumisvaarassa. Salakuljettajat eivät tästä huolimatta olleet pysäyttäneet kuorma-autoa eivätkä avanneet sen ovia.

Kyseessä oli vakavin kuolemantapaus niin kutsutulla Balkanin reitillä vuosien 2015–16 siirtolaiskriisin aikana.

Lisää aiheesta:

Itävallassa kuorma-autosta kuolleena löytyneillä siirtolaisilla happea vain tunniksi

Keitä ovat turvapaikanhakijat? – Lue kuusi tarinaa

Kumiveneitä, salakuljettajia ja aidanpystyttäjiä – Euroopan pakolaiskriisin hurja vuosi