Pohjois-Korean osa on olla nyt Kiinan valttikortti – Kiinan presidentin vierailu Pjongjangiin on tarkan harkinnan tulos

Vierailu Pohjois-Koreaan vahvistaa presidentti Xi Jingpingin asemaa, kun hän ensi viikolla tapaa Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin Japanissa.

Kiina
Kaksi miestä istuu Pohjois-Korea ja Kiinan liput käsissään Pjongjangissa.
Kaksi miestä istui Pohjois-Korea ja Kiinan liput käsissään Pjongjangissa torstaina.Ed Jones / AFP

Kiinan presidentti Xi Jingping osasi säästää Pohjois-Korean valtiovierailunsa ajankohdan itselleen oikeaan hetkeen.

Kiinan johdon edellisestä vierailusta naapuriinsa on jo 14 vuotta. Pohjois-Korea on odottanut itselleen tärkeimmän tukijansa korkeinta huomionosoitusta siis pitkään. Ilman Kiinaa ei Pohjois-Koreaa edes olisi olemassa.

Valtiot juhlivat tänä vuonna 70-vuotisia diplomaattisuhteitaan, eikä tätä mahdollisuutta kannata kuluttaa pelkästään juhlamuodollisuuksiin.

Pekingissä toimivat diplomaatit sanovat, että tänään torstaina alkaneelta kaksipäiväiseltä vierailulta odotetaan vahvoja tuloksia.

Kiinaa ja Pohjois-Koreaa eniten tällä hetkellä yhdistävä tekijä on presidentti Donald Trumpin johtama Yhdysvallat, jonka kanssa molemmat valtiot ovat vaikeuksissa.

Kiina on taloudellisesti ja jopa poliittisesti kalliissa kauppasodassa Yhdysvaltojen kanssa.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on puolestaan lyhyessä ajassa käynyt kaksi tuloksetonta huipputapaamista presidentti Trumpin kanssa.

Pohjois-Korean vastaiset kansainväliset talouspakotteet ovat voimassa ja maa virittelee ydinohjelmaa uudelleen käyntiin, jos se nyt koskaan pysähtyikään.

Xi valmistautuu tapaamaan Trumpin

Tasan viikon kuluttua presidentti Xi matkustaa G20-maiden huippukokoukseen Japanin Osakaan, jossa hän tapaa presidentti Trumpin kahden kesken.

Siellä presidentti Xi voi käyttää suhteitaan Pohjois-Koreaan Kiinan omien kauppapoliittisten paineiden purkajana ja neuvotteluvalttina.

Presidentti Xin ensisijainen keskustelunaihe Trumpin kanssa on maiden välinen kauppasota, joka kurittaa kotimaissaan molempien johtajien asemaa.

– Kiina voi houkutella Pohjois-Korean takaisin ydinohjelmaneuvotteluihin, sanoo eteläkorealainen turvallisuuspolitiikan asiantuntija Washington Postissa. (siirryt toiseen palveluun)

Jos presidentti Xi tässä onnistuisi, se parantaisi Pekingin asemaa myös neuvotteluissa kauppasodasta Yhdysvaltojen kanssa.

Jos taas keskustelut Trumpin kanssa karahtaisivat kiville, voisi Kiina vetää Pohjois-Korean lähentymisyritykset takaisin ja umpisolmu kiristyisi entisestään, päättelee tutkija Park Byung-kwang Washington Postissa.

Nollatulos olisi kurja kaikille osapuolille.

Xi Jinpingin ja Kim Jong Unin vierailua seurattiin Pekingissä.
Xi Jinpingin ja Kim Jong Unin vierailua seurattiin Pekingissä torstaina.Greg Baker / AFP

Kiina mukana Pohjois-Korean vastaisissa pakotteissa

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on vieraillut Pekingissä jo neljä kertaa. Mailla on siis ollut mahdollisuuksia käydä läpi liittolaissuhdetta kalvanutta kiistaa, joka koskee kansainvälisiä talouspakotteita.

Pitkän pohdinnan jälkeen Kiina liittyi mukaan Pohjois-Korean vastaisiin talouspakotteisiin vuonna 2017.

Valtiovierailu Pohjois-Koreaan lisää presidentti Xin mahdollisuuksia korostaa, että Kim Jong-unin kannattaisi lopettaa Yhdysvaltojen ja muun maailman ärsyttäminen ydinasehankkeillaan ja ajatella myös oman kansansa parasta.

Katso myös:

Video: Liput ja kukkakimput heiluivat ponnekkaasti, kun Kiinan presidentti Xi aloitti vierailunsa Pohjois-Koreassa