Hyppää sisältöön

Äärimmäisen uhanalaisista pyöriäisistä kaivataan taas havaintoja – Nauvossa pelastettiin kalaverkkoihin takertunut eläin viime vuonna

Viime vuoden aikana pyöriäisistä tehtiin 16 havaintoilmoitusta.

Arkistokuva. Kuva: Ascobans

Pyöräisestä kerätään jälleen havaintoja.

Ympäristöministeriö ja Ahvenanmaan maakuntahallitus keräävät havaintotietoja Itämerellä äärimmäisen uhanalaisesta pyöriäisestä. Näköhavaintoja pyöriäisistä on kerätty vuodesta 2001 lähtien. Lisäksi elämiä seurataan akustisella seurannalla.

– Aiemmin pyöriäisen luultiin olevan Suomessa vain satunnainen vierailija. Akustinen seuranta, jota on tehty vuodesta 2011, osoittaa, että pyöriäisen säännöllinen levinneisyysalue ulottuu myös Suomen ja Ahvenanmaan merialueelle, kertoo seurannasta vastaava Olli Loisa Turun ammattikorkeakoulusta tiedotteessa.

Viime vuoden aikana vastaanotettiin yhteensä 16 havaintoilmoitusta, joiden joukossa oli myös viime joulukuussa Nauvossa kalaverkkoon jäänyt, mutta onnistuneesti vapautettu nuori yksilö.

Kampanjan avulla halutaan saada lisää arvokasta tietoa harvinaisesta valaslajista ja samalla lisätä kansalaisten tietoutta aiheesta. Kampanjan aikana on saatu yhteensä noin 70 varmistettua pyöriäishavaintoa noin 120 yksilöstä.

Pyöriäinen on ainoa Itämerellä säännöllisesti esiintyvä valaslaji ja sen kannan kooksi arvioidaan vain noin 500 yksilöä.

Lue lisää: