Ruotsi asettaa kovan veron muovipusseille

Tavoitteena vähentää muovijätteen päätymisen luontoon.

muovikassit
Nainen kantaa muovikasseissa ostoksia.
Nainen kantaa muovikasseissa ostoksia.Francis Dean / AOP

Ruotsi ottaa ensi vuoden aikana käyttöön muovipussiveron, kertovat Ruotsin tiedotusvälineet, kuten SVT (siirryt toiseen palveluun) ja uutistoimisto TT (siirryt toiseen palveluun).

Veron suuruus on kolme kruunua (noin 28 eurosenttiä) tavallisilta muovipusseilta ja 30 äyriä ohuilta pusseilta, joita käytetään esimerkiksi hedelmäostoksiin.

Uutiskanavien mukaan veron myötä Ruotsissa joutuu maksamaan normaalikokoisesta muovipussista jopa seitsemän kruunua.

Veromuutos on osa Ruotsin hallituksen vihreää verouudistusta. Muovipussiverolla on määrä kerätä valtion kassaan 2,9 miljardia kruunua eli vajaat 300 miljoonaa euroa. Summa aiotaan käyttää esimerkiksi työn verotuksen keventämiseen.

Veron tavoitteena on saada ruotsalaiset ostamaan vähemmän muovipusseja, sanoo talousministeri Per Bolund.

Tällä hetkellä jokainen ruotsalainen ostaa vuosittain keskimäärin 83 pussia, kun EU:n tavoite on alentaa määrä keskimäärin 40:een.

– Uskomme, että vero-ohjaus saa ihmiset miettimään, tarvitseeko hän todella muovipussin, vai onko tavaroiden viemiseen jokin toinen tapa, ministeri sanoi SVT:n TV4:lle.

– Suuri osa käyttämistämme muovipusseista päätyy valitettavasti luontoon. Ne pilaavat meriämme ja aiheuttavat paljon haittaa eläimille ja kasveille.

EU-maissa keskimäärin kuluu peräti 198 muovipussia per asukas.

Korjaus klo 13.28: Korjattu, että tämän päivän kurssilla kolme kruunua on noin 28 eurosenttiä eikä 32 senttiä, kuten jutussa aiemmin luki.