Juhannushäät ovat Lapissa harvinaisuus – "Olen ollut reilut 11 vuotta pappina ja ehkä kerran sinä aikana on ollut juhannushäät"

Kemin seurakunnan kirkkoherra Tuomas Tölli on vuosikymmenen aikana vihkinyt yhden hääparin juhannuksena.

Juhannushäät
Pappi pitää sormusta kädessään
Riika Raitio / Yle

Juhannushäät ovat Lapissa tänäkin vuonna harvinaisuus. Rovaniemen seurakunnassa vihitään viikonloppuna pari paria, mutta esimerkiksi Meri-Lapissa juhannukselle ei ole varattu yhtään vihkimistä.

Kemin seurakunnan kirkkoherra Tuomas Tölli toteaakin, että juhannus on siinäkin mielessä mieluisa juhla, että työkiireet seurakunnissa taukoavat.

– Voisi sanoa, että juhannushäät eivät ole olleet mitenkään trendikkäitä lähivuosina. Itse olen ollut reilut 11 vuotta pappina ja ehkä kerran sinä aikana on ollut juhannushäät, Tölli muistelee.

– Moni vihkipari naureskeleekin, että ei me haluta kenenkään juhannusta pilata, Tölli jatkaa.

Joskus aikoinaan juhannus on ollut varsin suosittu ajankohta kesähäille.

– Juhannushäihin liittyy vahva mielikuva jostain suomifilmien nostalgisesta maailmasta. Varmaan se on niin, että juhannuksen viettotavat ovat vuosikymmenten saatossa muuttuneet ja häitä järjestetään nyt pitkin vuotta. Toki kesällä häitä taitaa eniten olla, Tölli mietiskelee.

Kirkkohäitä ei ruuhkaksi asti

Kesällä vihittävien parien määrä on muutenkin laskenut miltei jokaisessa Meri-Lapin seurakunnassa. Reippaimmin vihkimäärät ovat tippuneet Kemissä, Keminmaassa ja Torniossa, joissa kirkkovihkimiset ovat lähes puolittuneet viime kesästä.

Esimerkiksi Kemissä vihittiin viime vuonna kesä - elokuun välisenä aikana yhdeksäntoista paria ja tällä hetkellä varauskirjassa on vain kymmenen parin häät.

– Voisi sanoa, että ylipäätään naimisiin meno ei ole nyt trendikästä, Tölli toteaa.

Hän laskeskelee, että viime vuonna kirkollisia vihkimisiä Kemissä oli 27 ja suunnilleen saman verran siviilivihkimisiä maistraatissa.

Juhannushäihin liittyy vahva mielikuva jostain suomifilmien nostalgisesta maailmasta.

Tuomas Tölli

Töllin mukaan olisi pohdinnan paikka, mistä se johtuu, että avioliittoinstituutioon ei enää turvauduta samalla tapaa kuin ennen.

– Sen ei ehkä nähdä hyödyttävän siihen malliin kuin se menneinä vuosikymmeninä on hyödyttänyt aviopuolisoita. Kyllä siinä selkeä laskeva trendi on, Tölli sanoo.

Rovaniemellä on kesän aikana noin 50 kirkollista vihkimistä, mikä on suurin piirtein sama kuin edellisenä kesinä. Kemijärvellä kesähäiden määrä sen sijaan on laskenut muutamalla parilla.

Lue myös:

Yöttömän yön häät ovat katoavaa kansanperinnettä