Kesän ensimmäiset sinilevät havaittu Pohjois-Savossa

Vesi on tällä hetkellä tavanomaista lämpimämpää, mikä lisää sinileväkukintojen todennäköisyyttä.

levät
Sinilevää järven pinnassa
Sinileväkukintojen muodostumisen todennäköisyys kasvaa tyypillisesti vesien lämmetessä kohti loppukesää. Arkistokuva.Heli Mansikka / Yle

Pohjois-Savon sinilevätilanne on vielä erittäin maltillinen, ELY-keskus tiedottaa. Valtakunnallisen leväseurannan kolmannella viikolla saatiin kesän ensimmäiset sinilevähavainnot Pohjois-Savon alueelta.

Juhannusviikolla viikoittaisen leväseurannan paikoista Lapinlahden Onkivedellä havaittiin hieman sinilevää. Lisäksi kansalaiset ovat tallentaneet Järviwikiin (siirryt toiseen palveluun) joitakin levähavaintoja. Viime viikon loppupuolella Unnukalla ja Pielavedellä on havaittu hieman levää sekä Tervon Tallusjärvellä runsaasti levää.

Tällä viikolla saatiin myös levänäyte Kuopion Kuttajärveltä, jossa oli havaittu erittäin runsaasti levää viime lauantaina. Kukinnan aiheuttajaksi paljastui Dolichospermum lemmermannii- sinilevä, joka on yksi tyypillisistä alkukesän kukintojen muodostajista.

Veden lämpötilat tavanomaista korkeampia

Lämpimien säiden johdosta vesien pintalämpötilat (siirryt toiseen palveluun) ovat nousseet tavanomaista korkeammiksi, mikä lisää sinileväkukintojen muodostumista.

Kallaveden pintalämpötila oli keskiviikkona 16,5 astetta mikä on lähes kaksi astetta ajankohdan pitkäaikaista keskiarvoa korkeampi. Pielaveden Säviällä vesi oli liki 19-asteista, mikä on noin neljä astetta ajankohdan keskiarvoa korkeampi.

Sinileväkukintojen muodostumisen todennäköisyys kasvaa yleensä vesien lämmetessä kohti loppukesää. Sinilevien pintalauttojen muodostumiselle tyynet ja lämpimät olosuhteet ovat otollisia, vaikka lämpötila ei yksin määrääkään sinileväkukintojen esiintymistä. Sinilevät ovat tyypillisesti runsaimmillaan heinä–elokuussa.