Sinilevän määrä kasvanut paikoin sisävesillä – siitepöly voi näyttää sinilevältä

Merialueilla sinilevätilanne on rauhallinen.

levät
Sinilevää ja lumpeita Tuusulanjärven pinnassa.
Sinilevää Tuusulanjärvessä heinäkuussa 2018.Jussi Nukari / Lehtikuva

Lämmin kesäkuu on aikaistanut sinilevien esiintymistä järvillä. Sisävesillä on nyt sinilevää kuitenkin vain hieman keskimääräistä enemmän, ilmoittaa Suomen ympäristökeskus (Syke) (siirryt toiseen palveluun).

Lämpimän sään jatkuessa sinilevien pintaesiintymät voivat runsastua järvillä lähipäivinä.

Suomen keski- ja pohjoisosissa saattaa edelleen esiintyä männyn siitepölyä, joka näyttää veden pinnalla erehdyttävästi sinilevältä.

Merialueilla sinilevätilanne on Syken mukaan edelleen rauhallinen. Merivedessä ei ole juhannuksena laajoja levälauttoja. Etelärannikolla on yksittäisiä, paikallisia sinileväesiintymiä, jotka voivat olla runsaita.

Näin tunnistat sinilevän

Vähäinen sinilevämäärä näyttää vedessä vihreiltä tai keltaisilta hiukkasilta. Kun sinilevää on paljon, voi rannoille muodostua maalia tai hernekeittoa muistuttavaa puuroa. Samalla se voi muuttua räikeän turkoosin väriseksi.

Tikulla kokeiltaessa levä voi olla sinilevää, jos se hajoaa hippusina veteen. Jos se taas jää roikkumaan keppiin, on se jotain muuta kuin sinilevää. Vesilasissa sinilevä nousee pintaa vihertävinä hippusina noin tunnissa.

Kesäkuun alussa Syke (siirryt toiseen palveluun) arvioi, että tämän kesän aikana sinileväkukintojen riski olisi Suomen merialueilla huomattava.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus