Frisbee, Morsian ja Kesäillan valssi – juhannuksen soittolista on sekoitus uusia hittejä ja klassikoita

Mökkiradion lisäksi musiikkia soitetaan puhelimesta suoratoistopalvelu Spotifyn kautta.

juhannus
Yleisö juhlii juhannustapahtuma Himos Juhannuksessa Jämsässä
Yleisö juhli juhannustapahtuma Himos Juhannuksessa Jämsässä torstaina.Tommi Anttonen / Lehtikuva

Suomalainen juhannus on täynnä taikaa, rakkautta ja musiikkia. Ensi viikonloppuna kappaleita kuunnellaan ympäri maata auton ratissa, tanssilavoilla, festareilla ja laiturinnokassa. Mökkiradion lisäksi musiikkia soitetaan puhelimesta suoratoistopalvelu Spotifyn kautta.

YleX:n ohjelmapäällikkö Hanne Kauton mukaan juhannukseen kuuluu kesäbiisit, joissa toistuu kepeys tai hilpeys. Lomalla ihmiset haluavat kuunnella letkeää musiikkia, josta tulee hyvä fiilis.

– Kesähiteissä lauletaan usein loman aloittamisesta tai juhlimisesta. Viittauksia alkoholinkäyttöön ei tarvitse olla, Kautto sanoo.

Kautto muistaa erityisesti Luis Fonsin ja Daddy Yankeen Despacito-kappaleen, joka saapui Suomeen toissa kesänä.

– Despacito tuli ja eteni hyökyaallon lailla koko maapallon läpi. Kappale rantautui Suomeen juuri kesän alla ja se lattarifiilis osui.

JVG:n kappale Frisbee on vahva ehdokas tämän juhannuksen hitiksi. Myös YleX:n Kesäkumibiisi, Gasellien Suojaus petti soi nyt paljon.

– Frisbeen kertosäe osuu todella hyvin loman aloitukseen. Kappaleen sanomaa voi jakaa vaikka lomakuvien saatteena, Kautto sanoo.

Klassikot ja rakkauslaulut vetoavat

Uusien biisien lisäksi myös ikivihreät klassikot ovat suosittuja. Vuonna 2017 ET-lehden (siirryt toiseen palveluun) 12 kauneimman juhannuslaulun listalle päätyivät muun muassa Kesäillan valssi, Nocturne ja Kesän lapsi.

Kulttuurimedia Nousun (siirryt toiseen palveluun)listalle pääsivät Kake Randelinin Juhannusyö, Juha Vainion Juhannustanssit ja Bryan Adamsin Summer of ‘69.

Rakkaus on juhannusbiiseissä usein toistuva teema. Kun Voice.fi (siirryt toiseen palveluun) kysyi juhannuksen kauneimpia kappaleita, äänestyksen voitti Lauri Tähkän Morsian. Muille palkintosijoille ylsivät Juha Tapion Jotain niin oikeaa sekä Haloo Helsingin Rakas.

Huumoria vai vakavaa?

Tällä hetkellä Suomen striimatuimmat (siirryt toiseen palveluun) -listan kärjessä ovat JVG ja Gettomasa. Ulkomaisista artisteista kärkikymmenikköön mahtuvat muun muassa Justin Bieber, Billie Eilish ja Avicii.

Yksi tämän juhannuksen hitti voisi olla myös Teflon Brothersin ja Kalevauva.fi:n kappale Juhannussimaa, joka on täynnä Fingerpori-sarjakuvasta tuttuja kaksimielisiä sanontoja.

Kesäaikaan valtakunnallisesti suosituimpien radiokanavien kuuntelu lisääntyy. Kuuntelijoita keräävät erityisesti sellaiset kanavat, joiden alueellinen kattavuus on suuri.

Radiosoitossa (siirryt toiseen palveluun)viime viikon suosituin kappale oli Aviciin ja Aloe Blaccin Sos. Kotimaisista artisteista kärkisijoille ylsivät Lauri Tähkä ja Arttu Wiskari.