Britannian konservatiivien puheenjohtajakisa loppusuoralle – Boris Johnson tai Jeremy Hunt on maan seuraava pääministeri

Boris Johnson lähtee puheenjohtajakisan viimeiseen vaiheeseen selvässä johdossa. Hän oli karsintaäänestyksissä koko ajan rutkasti edellä muita.

Britannia
Boris Johnson ja Jeremy Hunt
Boris Johnson ja Jeremy HuntDinendra Haria / AOP, Daniel Leal-Olivas / AFP, Tiina jutila / Yle

Entinen ulkoministeri Boris Johnson otti odotetusti suurimman äänipotin konservatiivipuolueen puheenjohtajakisan viidennessä äänestyksessä. Johnson sai 160 ääntä. Äänioikeutettuja olivat konservatiivien 313 parlamenttiedustajaa.

Kisa toisesta läpimenijästä oli erittäin tiukka. Lopulta nykyinen ulkoministeri Jeremy Hunt veti pitemmän korren. Hän sai 77 ääntä. Kolmanneksi jäänyt ympäristöministeri Michael Gove sai 75 ääntä.

Seuraavaksi 160 000 konservatiivipuolueen jäsentä äänestää Boris Johnsonin ja Jeremy Huntin väliltä. Puolueen puheenjohtaja ja samalla Britannian pääministeri Theresa Mayn jälkeen on selvillä heinäkuun loppupuolella.

Boris Johnson – ehdoton ennakkosuosikki

55-vuotias entinen ulkoministeri Boris Johnson on vahvin ennakkosuosikki Britannian konservatiivipuolueen johtoon. Hän on kerännyt puheenjohtajakilvan äänestyksissä tähän mennessä aina eniten ääniä.

Lontoon pormestarina ihailtu Johnson on myös konservatiivien kenttäväen suosikki. Äskettäisessä YouGov-mielipidekyselyssä (siirryt toiseen palveluun) yli kolme neljäsosaa konservatiivipuolueen jäsenistä uskoi, että Johnsonista tulee hyvä puoluejohtaja.

Boris Johnson on entinen toimittaja, joka nousi parlamenttiin kansanedustajaksi vuonna 2001. Hän on suulas ja kärkevä poliitikko. Johnson erosi näyttävästi ulkoministerin paikalta heinäkuussa 2018 syyttäen pääministeri Theresa Mayn brexit-suunnitelmaa liian EU-myönteiseksi.

Jyrkän linjan Brexit-kannattajana Johnson sanoo, että Britannia lähtee EU:sta lokakuun lopussa joka tapauksessa, saadaanpa sopimus aikaan tai ei. Hän vastustaa suunnitelmaa Irlannin ns. backstop-järjestelmästä, jossa raja Pohjois-Irlannin ja Irlannin välillä pysyisi avoimena.

Hän on myös uhannut jättää Britannian kymmenien miljardien eurojen eromaksut EU:lle maksamatta, kunnes yhteisön kanssa saadaan aikaan tyydyttävä sopimus. Johnson on kosinut äänestäjiä lupaamalla tuntuvia verohelpotuksia hyvätuloisille.

Jeremy Hunt – ylistää yhdistäjän taitojaan

Nykyinen ulkoministeri, 52-vuotias Jeremy Hunt on myös kovan linjan brexitin kannattaja. Äskettäisessä puheenjohtajatentissä hän kuitenkin sanoi, että sopimukseton brexit on viimeinen vaihtoehto.

Hunt on valmis siirtämään eropäivää lokakuun lopusta, jos sopimukseen pääsy alkaa näyttää lupaavalta. Hunt uskoo, että neuvottelu EU:n kanssa erosopimuksesta ja EU:n ulkorajasta Irlannin ja Pohjois-Irlannin välissä on yhä mahdollista.

Reilu puolet puolueen jäsenistä uskoo, että ulkoministeri Jeremy Huntista tulisi hyvä puoluejohtaja. Hunt on mainostanut pystyvänsä yhdistämään riitaisan konservatiiviväen brexitin taakse.

Huntin vastustajat arvostelevat häntä pääministeri Theresa Mayn linjan myötäilijäksi. Viime vuonna Jeremy Hunt ärsytti EU:ta vertaamalla sitä Neuvostoliiton vankilaan, koska se ei päästä jäsenmaata lähtemään.