Karavaanielämä koukuttaa kymmeniä tuhansia suomalaisia – Tiina Laurilan perhe juhli juhannusta monessa sukupolvessa leirintäalueella Oulussa

1950-luvun erikoisuudesta on vuosikymmenten aikana tullut monelle elämäntapa. Matkailuautoja varustellaan samaan tapaan kuin kesämökkejä.

juhannus
Tiina Laurilan uusioperheen leikkiviä lapsia Rantasarkan karavaanarialueella Virpiniemessä.
Tiina Laurilalle ja perheelle karavaanarielämä on tullut tutuksi niin reissun päällä kuin Rantasarkan karavaanarialueellakin, jossa heillä on vakituinen vaunupaikka.Risto Degerman / Yle

Keskikesän juhla on kulta-aikaa myös karavaanareitten keskuudessa. Noin 30 karavaanarialueella järjestetään tänäkin juhannuksena erilaisia ohjelmallisia tilaisuuksia.

Mutta aina ei tarvita erityistä järjestettyä juhlaa, sillä juhannuksen vietto kokoaa joka tapauksessa saman henkisiä harrastajia yhteen.

– Juhannusaattona lapsille oli vaahtokarkin paistamista rannassa, sitten oli kokko ja tehtiin siinä samalla myös iltapalaa, kertoo perheensä kanssa juhannusta viettänyt Tiina Laurila Rantasarkan karavaaranialueella Oulussa.

– Yhteisessä juhannuksen vietossa olivat mukana myös isovanhemmat ja tietenkin alueen muut perheet olivat isosti mukana, Laurila kertoo

Tytär Nea Virvel oli myös tyytyväinen juhannukseen. Erityisen hienoa oli kokon poltto, mutta hyvin maistui myös iltapala kokkopaikalla.

– Me tehtiin ja syötiin nakkilihapulavartaita ja hodareita, Nea Virvel sanoo.

Harrastus istuu niin eläkeläisille kuin lapsiperheillekin

Vaikka karavaanareiden keski-ikä onkin viime vuosina noussut, sopii karavaanielämä myös lapsiperheille, vakuuttaavat Kimmo ja Marjaana Rantakeisu, jotka ovat matkailuvaunullaan yhdessä lastensa Onnin ja Ellan kanssa.

– Kyllä tämä on oikein mukavaa ja rentouttavaa, sanoo Kimmo Rantakeisu.

Kun oma mökki seuraa matkalla mukana, se helpottaa myös etappien suunnittelua. Sitä paitsi, kun äänet alkavat takapenkillä voimistua, voi pysähtyä.

Kimmo ja Marjaana Rantakeisu ja tytär Ella ja poika Onni.
Kimmo ja Marjaana Rantakeisun mielestä Ellan ja Onnin kanssa matkustaminen matkailuvaunulla on mukavaa. Reissulle on helppo ottaa mukaan kaikki tarvittava ja tilaa on hyvin koko nelihenkiselle perheelle ja koirille. Risto Degerman / Yle

– Aina voi katsoa semmoisia hyviä levähdyspaikkoja eikä tarvitse ottaa liian pitkiä päiväetappeja, niin kyllä se hyvin onnistuu, kertoo Marjaana Rantakeisu.

Rantakeisuilla on vakituinen vaunupaikka Rantasarkassa, mutta varsinkin loma-aikoina vaunu lähtee kiertämään maanteitä. Kohteita katsotaan vähän sen mukaan, miten ne sopivat perheille.

– Missä ei ole juuri äskettäin käyty niin sinne mennään, Kimmo Rantakeisu sanoo.

Karavaani on osa elämäntapaa

Monelle karavaani on elämäntapa ja vapaa-ajan ehdoton ykkönen siinä missä kesämökki tai lomareissaaminen toisille. Keskimäärin matkailuvaunuissa ja -autoissa yövytään vuoden aikana 40–60 kertaa.

– Se kertoo juuri siitä, että harrastus on tärkeä asia elämässä. Yöpymisvuorokaudet sijoittuvat useimmiten lomien ja viikonloppujen aikaan, kertoo SF Caravanin toiminnanjohtaja Timo Piilonen.

Suomessa lasketaan tänä vuonna olevan yhteensä 67 000 matkailuvaunua ja 55 000 matkailuautoa. Karavaanareitten keskusjärjestön SF-Caravanin jäsenyhdistyksiä Suomessa on yhteensä 79.

Myös Rantasarkassa on näkynyt viime vuosien trendi: yhä useampi liikkuu nimenomaan asuntoautolla.

Kari ja Pirjo Kuisma ovat olleet aktiivisia karavaanareita jo vuosien ajan. Heillä karavaanarialueen vakituisen kesäpaikan varustukseen kuuluu ulkoteltalla varusteltu asuntovaunu, jonka ympärille on vuosien mittaan rakentunut pieni puutarha ja löytyypä sieltä myös pieni ryytimaa.

Alueen pysäköintipaikalla on parkissa myös asuntoauto. Sillä on tarkoitus matkata tänä kesänä seuraavaksi Pirkanmaan karavaanariyhdistyksen 50-vuotisjuhlaan.

Kari Kuisma ja Pirjo Kuisma.
Karavaanarin elämä voi olla joskus näinkin rentoa, sanovat Kari ja Pirjo Kuisma, jotka ovat tehneet oman matkailuvaununsa ympärille puutarhan ja löytyypä sieltä pieni ryytimaakin.Risto Degerman / Yle

– Matkailuautojen suosio on lisääntynyt koko ajan ja lähivuosina niiden määrän ennakoidaan ylittävän perinteisten vaunujen määrän, kertoo SF Caravanin toiminnanjohtaja Timo Piilonen.

Perinteisellä matkauluvaunullakin on silti edelleen kannattajansa.

– Tämmöiselle isommalle porukalle, kuten meidänkin kuuden hengen uusioperheelle, vaunu on parempi vaihtoehto. Jos hankittaisiin asuntoauto niin sen pitäisi olla sitten sen verran iso, että sille kertyisi myös hintaa aika lailla, sanoo Tiina Laurila.

Varustelutaso on parantunut

Kun ensimmäiset matkailuvaunut ilmestyivät Suomen maanteille 1950-luvun alussa, ne tuotiin joko Ruotsista tai Saksasta ja ne olivat nykymittapuun mukaan vaatimattomia pikkukopperoita pyörien päällä. Tänään vaunut ja autot ovat selvästi isompia ja pelkän keittolevyn ja vesisäiliön lisäksi vaativaankin makuun riittävä varustus.

– Muutos seuraa yleistä trendiä. Vaunuihin ja autoihin halutaan peruspalvelujen lisäksi myös viihde-elektroniikkaa ja muuta vastaavaa ihan niin kuin kesämökkeihin ja muihinkin lomanviettopaikkoihin, Piilonen kertoo.

Leirintämatkailu on kuitenkin tänäänkin länsinaapurissa selvästi Suomea suositumpaa.